Waarom een bezoek – meer dan – de moeite waard is
Een bezoek aan RoboCon was voor mij niet alleen leuk, maar vooral zeer nuttig. Ik kan dan ook iedereen met interesse in Robot Framework aanraden er de volgende editie bij te zijn. En wel om de volgende redenen:
- De doelgroep is zeer divers. Van doorgewinterdere experts die zeer ervaren zijn met Robot Framework, tot aan mensen – zoals ik – die nog geen kennis hebben van deze tool maar er vooral interesse in hebben door technische uitdagingen waar ze tegenaanlopen in hun werk. Het maakt dus niet uit wat je ervarings- of kennisniveau is: iedereen komt aan zijn of haar trekken bij RoboCon. Het belangrijkste is dat je technische affiniteit hebt.
- Er worden twee type presentaties verzorgd. De technische presentaties door sprekers die heel diep in de materie zitten en echte experts zijn. Zij konden je bijvoorbeeld vertellen wat de verschillen zijn tussen versie 6.3 en 6.1 en zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen Robot Framework. Daarnaast waren er praktische presentaties met veel interactie. Testengineer X van softwarebedrijf Y loopt tegen deze uitdaging aan en heeft gebruik gemaakt van de volgende hybride oplossing. Tijdens de praktische presentaties werden zeer nuttige praktijkcases behandeld. Hoe migreer je bijvoorbeeld van SeleniumLibrary naar Browser? Een actueel onderwerp waar (denk ik) veel testconsultants mee te maken hebben. De oplossing die geboden werd had betrekking op een slimme opzet van je project. Er werd ook veel geïmproviseerd. Zo stapte een manager van een testafdeling uit het publiek het podium op. Hij kreeg gelegenheid om zijn vraag aan de uitvinder van Robot Framework en de beheerder van de foundation te stellen. Zijn probleem werd ter plekke opgelost door de code open te gooien. Super interessant en leerzaam om deze dialoog live bij te wonen.
- Bijzonder aan RoboCon vind ik dat je heel makkelijk in gesprek kon gaan met de sprekers. Zowel na afloop van een presentatie, als tijdens het koffiedrinken of de lunch. Alle sprekers stonden open voor een praatje of vraag en waren makkelijk benaderbaar. Dit komt waarschijnlijk ook door de kleinschaligheid van de conferentie. Ik gok dat er zo’n 200 deelnemers waren.
- Daarnaast is er intensief contact met de andere deelnemers. Er wordt bij RoboCon veel nadruk gelegd op de community en het netwerk rondom Robot Framework. Samen naar oplossingen zoeken en kennis uitwisselen. Erg waardevol, omdat je in je eigen omgeving toch vaak op een bepaalde manier leert denken en werken. Het is dan fijn om even uit die bubbel te stappen, andere softwaretesters te ontmoeten en met elkaar van gedachten te wisselen over bepaalde technische uitdagingen. Dit geeft je ruimte tot innovatie en verbetering. Wat absoluut bijdroeg aan de interactie met tussen deelnemers, was het ‘open podium’. Tijdens de conferentie kon je jouw voorstel voor een presentatie op een post-it schrijven en op het raam plakken. De organisatie koos er enkele uit en die werden vervolgens als een ‘Lightning Talk’ gepresenteerd. Dit was een leuke aanvulling op het programma wat zorgden voor nog meer interactie tussen de deelnemers.
- De concrete oplossingen die je op RoboCon krijgt aangereikt, kun je direct toepassen in de praktijk. De week nadat ik terug was uit Helsinki ben ik bij mijn klant gestart met het opzetten van concrete Robot Framework oplossingen. Dit heeft ertoe geleid dat ik inmiddels een complete suite aan automatische tests gebouwd heb. De inspiratie die ik daar heb opgedaan, kan ik daadwerkelijk toepassen in mijn werk en ook mijn klant plukt daar de vruchten van.
Kortom: ik raad iedereen een bezoek aan RoboCon aan! Naast het opdoen van inhoudelijke kennis, vond ik het ook interessant om de voor mij nog onbekende stad Helsinki te ontdekken. Bij Bartosz was het mogelijk om het vliegticket voor de terugweg een paar dagen na de conferentie te boeken en er dus een stedentrip aan vast te plakken. Dat heb ik dan ook gedaan, samen met vriendin, Een fantastische ervaring!
Wil jij meer te weten komen over RoboCon of heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met mij op.