Zorg dat je retro’s origineel en aansprekend zijn (Chris Stone)
Retro-goeroe Chris Stone inspireerde ons om van iedere retro een succes te maken. De belangrijkste take-away: laat een retro niet langer dan 30 minuten duren. Simpelweg omdat onze aandachtspanne niet langer is. Daarnaast is het belangrijk om te variëren met je onderwerp én iedere keer weer origineel te zijn. Dat lijkt ingewikkeld, maar is het absoluut niet. Zoals Chris zegt: “Any movie or song could be the theme of a retro”. Maar ook voetbal, Barbie, Valentijnsdag of de Gremlins kunnen het thema zijn van jouw retro. Met de 105 templates die hij ontwikkeld heeft, laat hij zien dat het geven van retro’s niet moeilijk hoeft te zijn. Het enige wat je nodig hebt, is een whiteboard.
Sta als tester in contact met alle lagen van de organisatie (John Buck)
In het testvak is goede communicatie key. Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw bevindingen of risico’s overbrengt naar de hogere lagen van de organisatie? John Buck erkent in zijn talk dat dit vaak een grote uitdaging is! Zeker als er sprake is van een organisatie met een hiërarchische structuur. De kans is groot dat jij alleen schakelt met jouw manager of leidinggevende. En dus niet rechtstreeks in contact staat met de lagen daarboven. Om daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen als agile tester, is het belangrijk om juist wél rechtstreeks te communiceren met de ‘hoge piefen’. Hoe krijg je dat voor elkaar? Allereerst is het essentieel om samen te werken met andere testers of teamleden. Omdat je samen simpelweg meer slagkracht hebt om punten er ‘doorheen te drukken’. Hoe zorg je verder voor mandaat? Door de juiste argumenten te verzamelen, lef te hebben en de hiërarchische structuur om te zetten naar een meer democratische structuur. Door bijvoorbeeld van iedere laag iemand aan te stellen die aansluit bij overleggen in andere lagen van de organisaties.
Het verminderen van testonbetrouwbaarheid (Bassam Saade)
Bassam benoemt dat hij binnen de organisatie waar hij werkzaam is, de testautomatisering indeelt vanuit de infrastructuur en testcases. Een interessante aanpak die niet eerder in ons is opgekomen. De ene tester houdt zich bezig met het platform, de andere met de code en weer een ander bijvoorbeeld met de testdata of de omgeving. Op die manier wordt er een duidelijke scheiding gemaakt op basis van beschikbare mensen en skills. Dit schept binnen een complexe organisatie duidelijkheid over van wie je wat kan verwachten.
Tot volgend jaar!
De Agile Testing Days zijn voorbijgevlogen! Het was leerzaam, leuk opgezet, gezellig en goed geregeld. Met een rugzak vol kennis en mooie herinneringen keerden we terug naar huis. Wat ons betreft: tot volgend jaar!
Vind je het leuk om meer van onze ATD-ervaringen te horen of heb je vragen over een specifieke take-away? Aarzel dan niet om contact op te nemen.