LABSZ-EXPERIMENT
Soft Skills trainingen met een VR bril
Een ander experiment waar tijdens de Labsz bijeenkomsten – die zowel in Veenendaal als in Den Haag plaatsvinden – hard aan gewerkt wordt, is de toepassing van Virtual Reality (VR) in soft skills trainingen voor medewerkers. Momenteel volgen we trainingen klassikaal met een docent waar je vragen aan kunt stellen, óf online op platforms als bijvoorbeeld Udemy. Tijdens dit Labsz experiment onderzoeken we met een groep collega’s of we daar een extra dimensie aan kunnen toevoegen, namelijk het leren met behulp van een VR bril.
Gedurende de laatste Labsz bijeenkomst hebben we geëxperimenteerd met vijf VR brillen van een leverancier die we samen geselecteerd hebben. Met deze brillen kun je onder andere de volgende softskills trainingen doen: feedback geven, omgaan met emoties en de kracht van complimenten. Naast het volgen van presentaties, kun je ook in rollenspellen geplaatst worden waarbij je interactie hebt met (virtuele) acteurs. We zijn benieuwd of dat voor de medewerkers van Bartosz een leuke, waardevolle en efficiënte manier is om kennis op te doen. Op basis van onze ervaringen nemen we een besluit over de eventuele implementatie ervan in ons eigen trainingsprogramma.
LABSZ-EXPERIMENT
3d-printen
Binnen Labsz is er veel ruimte voor creativiteit. Borrelt er een origineel idee in je op? Dan inventariseren we eerst wat zo’n idee ons kan opleveren en wat de investering is die we daarvoor moeten doen. Wanneer dat gunstig is, zetten we het idee om in een experiment. Zo is een groep Bartoszians een aantal maanden geleden gestart met het in elkaar zetten van de Original Prusa i3 MK3S+. Trots op wat we samen al bereikt hebben, want sinds kort pronkt onze eigen 3d-printer op kantoor in Veenendaal. We moeten nog een aantal stappen zetten om daadwerkelijk te kunnen 3d-printen. Allereerst moet de printer gekalibreerd worden om vervolgens aan de hand van de bijgeleverde software wat testprintjes te draaien.
Samen hebben we een duik genomen in de wereld van CAD-software. Aan de hand van FreeCAD, een opensource CAD software, hebben we in verschillende stappen een telefoonhouder leren tekenen. We komen hiermee steeds dichter bij ons einddoel, namelijk: onze eigen Bartosz accessoires printen! De reis hiernaartoe is er eentje van experimenten en troubleshooten, maar zeker de moeite waard! 😉
In een vorige blog hebben we drie andere Labsz-experimenten uitgelicht. Wil jij meer te weten komen over ons online trainingsplatform, de Magic Mirror die we ontwikkeld hebben of het QIT-kaartspel 2.0? Dan is deze blog iets voor jou.