Bartosz, Trendsz

Het kloppende hart van onze innovaties, oftewel: Bartosz Labsz. Bartosz Labsz is een maandelijkse bijeenkomst waarin we experimenteren met nieuwe ideeën om zo sneller op de veranderende markt in te kunnen blijven spelen. Binnen Bartosz Labsz ontdekken we wat werkt en wat niet. Iedere Bartoszian die mee wil doen, kan aansluiten. De Labsz-bijeenkomsten vinden plaats op kantoor in Veenendaal én Den Haag. Gezellige avonden waar hard gewerkt wordt en waar veel ruimte is voor creativiteit. In deze blog delen we (de resultaten van) een drietal experimenten.

Van idee naar experiment

Een Labsz-experiment begint vanuit een idee. Borrelt er een idee in je op waar we wellicht wat mee kunnen? Dan schrijf je dit idee op het Bartosz Labsz-bord. Dit bord is in feite een backlog van álle creatieve, innovatieve en out-of-the-box ideeën binnen Bartosz.

We inventariseren eerst wat zo’n idee ons kan opleveren en wat de investering is die we daarvoor moeten doen. Wanneer dat gunstig is, zetten we het idee om in een experiment. Tijdens de maandelijkse sessies werken groepjes Bartoszians de lopende initiatieven uit. Ze verdiepen, discussiëren en experimenten. Dat leidt soms tot iets dat we ook daadwerkelijk gaan gebruiken. Maar soms ook niet. Weten wat niet werkt, hoort ook bij innoveren.

 

LABSZ-EXPERIMENT

Magic Mirror: experimenteren met slimme technologie

Een Magic Mirror is een spiegel die, naast een reflectie, de mogelijkheid heeft om gegevens zoals de weersverwachting aan een gebruiker te tonen. Tijdens dit Labsz experiment onderzoeken we de mogelijkheden en ontwikkelen we onze eigen Magic Mirror.

We bestelden een computerscherm en verwijderde de behuizing. Vervolgens maakten we aan de hand van het formaat van ons computerscherm een doorkijkspiegel. We configureerden een raspberry pi met specifieke software en sloten dit aan op ons scherm. Als laatste stap plaatsen we dit allemaal in ons zelfgebouwde behuizing en klaar is onze Magic Mirror.

Ons prototype is zo goed als klaar. We maakten eerst een behuizing en schilderden deze in onze blauwe huisstijlkleur. Vervolgens zetten we het geheel in elkaar en gaven we onze eigen Magic Mirror een mooi plekje op ons kantoor in Veenendaal.

LABSZ-EXPERIMENT

Online trainingsplatform: het inrichten van een levend ontwikkelplan

Bartosz wil de organisatie en medewerkers continu verbeteren: Improve Your Best! De ontwikkeling van onze consultants is namelijk de basis voor een succesvolle bijdrage aan de dienstverlening van onze klanten. Het doel van dit Labsz-experiment is medewerkers proactief betrekken bij het inrichten van een ontwikkelplan en online platform.

Samen werken we aan een ‘proactieve online academy’. Gecombineerd met periodieke meetmomenten, ontwikkelgesprekken en coaching door en/of klankborden met ervaren collega’s. Hierdoor ontstaat een ‘levend’ ontwikkelplan dat alle medewerkers faciliteert in de Bartosz-gedachte van continue ontwikkeling.

We zijn momenteel druk met de uitwerking. Het uiteindelijke resultaat moet in ieder geval voldoen aan de volgende uitgangspunten:

  • Van losse trainingen naar samenhangende trajecten
  • In samenhang met ons Quality Infected Teams-gedachtegoed
  • Het bieden van structuur voor individuele carrières

 

 

LABSZ-EXPERIMENT

QIT-kaartspel 2.0: 101 ideas to improve

Eén van de mooiste tools die we als Bartosz hebben ontwikkeld om ons Quality Infected Teams-gedachtegoed (QIT) in de praktijk te brengen, is het QIT-kaartspel. Dit kaartspel – ontstaan uit een van de allereerste Labsz-experimenten – biedt tips & tricks voor teams en individuen om de kwaliteit van het team te verhogen. We gebruiken dit onder andere in workshops die we organiseren over ons QIT-gedachtegoed. Begin dit jaar is ons boek ‘Improve Your Best Team: een reisgids voor Quality Infected Teams’ uitgebracht. Een mooi moment om na te denken over een volgende versie.  

Hieruit is 101 ideas to improve ontstaan. 101 ideas to improve is een verzameling aan tips, kennis en ideeën, samengebracht in een laagdrempelig boek. In dit boek werken de ideeën oa uit via de drie pilaren van QIT: Fast Feedback, Whole team approach en Exploration en op basis van ervaringsniveau. Of het nu Ideas zijn hoe je jezelf kunt ontwikkelen, hoe je met je team een onderwerp kunt aanpakken, of om wat inspiratie op te doen: in dit boek ga je zeker iets vinden!

Op dit moment zijn we tijdens de Labsz avonden bezig met het structureren van de tips per categorie/hoofdstuk, en werken we aan een doel/inleiding per categorie. Ook kijken we naar de verschillende toepassingsniveaus van de tips binnen dat hoofdstukje, en of we daar een voorbeeld casus bij weten.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz