Traineeship

In september 2023 begon Justin zijn reis bij Bartosz na het afronden van zijn studie Business Informatica. Nu, ruim een jaar later, kijkt hij terug op zijn ontwikkeling van trainee naar volwaardige testprofessional. In deze blog deelt hij zijn ervaringen en inzichten over zijn traineeship. Hoe vond hij de overstap van school naar het echte (consultancy) werk? En hoe kijkt hij terug op het switchen van klant na driekwart jaar aan de slag te zijn?

De eerste 5 weken: terug naar de schoolbanken

Fase 1 van het Agile testengineer traineeship bestaat uit het volgen van diverse trainingen die je voorbereiden op je werk als testconsultant. Van technische skills zoals TMap, Python en CI/CD, tot soft skills zoals effectief communiceren en intakegesprekken voeren. Ik ervaarde deze eerste fase als ‘een terugkeer naar de schoolbanken’: de hele dag luisteren, leren en nieuwe theorie tot je nemen met hier en daar een kleine oefencasus of rollenspel. Gelukkig zat ik – omdat ik net van school kwam – nog volledig in die modus 😉

Van theorie naar praktijk: de casusweken

Na vijf weken theorie was het tijd om de opgedane kennis in de praktijk te brengen tijdens de twee casusweken. Samen met mijn mede-trainees werkte ik aan een realistische praktijkcase. In deze weken kreeg ik voor het eerst écht het gevoel wat het betekent om een testprofessional te zijn. Samenwerken in een team, omgaan met uitdagingen in de praktijk, en het vertalen van theorie naar concrete oplossingen. Dat gaf me een enorme boost!

Intakegesprek(ken)

Na de casusweken begon het echte werk. Bartosz ging voor mij op zoek naar een passende klant en testopdracht. In de tussentijd, ook wel “op de bank zitten” genoemd, kreeg ik de ruimte om me verder te ontwikkelen op kantoor. Ik gebruikte deze tijd om mezelf verder te verdiepen in het testvak, door bijvoorbeeld extra cursussen te volgen.

Wanneer er een geschikte opdracht is gevonden, volgt het intakegesprek bij de klant. Mijn ervaring is dat deze gesprekken meestal gericht zijn op kennismaking. Ze willen vooral kijken of er een klik is en of je binnen het team past. Het is niet zo dat je meteen moeilijke technische vragen krijgt, want ze weten dat je nog trainee bent. Na het intakegesprek wordt bepaald of je de opdracht krijgt. Ikzelf heb maar één intakegesprek gehad, maar ik weet dat het bij andere trainees soms twee gesprekken zijn: eerst met een recruiter of product owner en daarna met het team zelf.

Overstap naar het echte (consultancy)werk

Na slechts 1,5 week “op de bank” kon ik aan de slag bij mijn eerste klant: De Nederlandse Loterij. Samen met mede-trainee Quinn begon ik daar aan mijn eerste opdracht. In het begin vond ik het best spannend om, na zeven weken intensieve training, het werkveld in te stappen als consultant. Dit was het moment waarop ik mezelf echt moest bewijzen. Gelukkig voelde ik de steun van Bartosz en later ook van de collega’s die in mijn team zaten. En bijna altijd start je als trainee bij een klant waar al andere Bartoszians werken, wat geruststellend is.

“Veranderen van omgeving is misschien spannend, maar nieuwe dingen leren en werken in verschillende sectoren als tester is juist waarom ik gekozen heb voor de consultancy.”

Vliegende start bij De Nederlandse Loterij

Bij De Nederlandse Loterij kreeg ik de kans om op meerdere afdelingen ervaring op te doen. Zo leerde ik API’s testen, dook ik in testautomatisering en deed ik functioneel testen. Door op verschillende gebieden mee te draaien, heb ik een enorme leercurve doorgemaakt, vooral op technisch vlak. Het was een waardevolle ervaring die me enorm heeft geholpen in mijn ontwikkeling als testconsultant.

Overstappen naar nieuwe klant

Na driekwart jaar bij De Nederlandse Loterij (NLO) was het tijd om naar een nieuwe klant te gaan: Brocacef. Wisselen van klant is natuurlijk typisch voor consultancy. Het heeft zowel voor- als nadelen. Enerzijds houd ik van mijn comfortzone. Ik vond het dan ook lastig en spannend om afscheid te nemen van de mensen, de vertrouwde omgeving en manier van werken. Het voelde alsof ik weer helemaal opnieuw moest beginnen.

Aan de andere kant is het juist goed om uit die comfortzone te stappen. Het is enorm leerzaam om van opdracht en – in mijn geval – sector te wisselen. Bij Brocacef werk ik met Playwright als testautomatiseringstool, terwijl ik bij NLO met Robot Framework werkte. Het is een geweldige kans om al in mijn eerste jaar op deze manier mijn kennis uit te breiden en nieuwe technieken te leren.

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz