Tooling

De eind vorig jaar gelanceerde ChatGPT heeft flink wat discussies op gang gebracht. En dat is niet zonder reden. Deze chatbot, aangestuurd door kunstmatige intelligentie, levert gebruikers namelijk teksten die mensachtig zijn in reactie op ingevoerde verzoeken. Zo kun je ChatGPT gebruiken om antwoorden op vragen te krijgen en om opdrachten te laten uitvoeren. De buitengewone eigenschappen van deze tool hebben ook de aandacht getrokken van de testwereld. In deze blog delen we vijf manieren waarop jij als tester optimaal gebruik kunt maken van ChatGPT.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een gratis tool ontwikkeld door OpenAI en gespecialiseerd in het voeren van dialogen met een gebruiker. Vraag ChatGPT iets over een willekeurig onderwerp en hij komt binnen enkele seconden met een gedegen, steeds weer uniek antwoord. ChatGPT maakt gebruik van deep learning-technieken. De tool antwoordt als een mens, maar denkt als een machine. 

Hoe ondersteunt ChapGPT het testwerkzaamheden?

Zoals ook in de inleiding genoemd, kan ChatGPT uitstekend gebruikt worden bij de ondersteuning van testwerkzaamheden. Vooral op het gebied van testautomatisering. Een testconsultant die ChatGPT in zijn toolbox heeft, kan veelzijdiger te werk gaan en bovendien sneller en efficiënter werken. Onderstaand geef ik je vijf voorbeelden ter illustratie.

  1. Schrijven van simpele code

ChatGPT blijkt veelzijdig in het genereren van code in verschillende programmeertalen, zoals Python, Java en C++. In plaats van dat je zelf moet investeren in het ontwikkelen, testen en finetunen van code, is ChatGPT in staat dit binnen enkele minuten voor je te doen. Maar dat is nog niet alles. Naast het produceren van werkende code, voorziet ChatGPT je ook van een uitgebreide uitleg over de code, waardoor je meteen beschikt over documentatie. En is dit allemaal wel betrouwbaar? Absoluut! Natuurlijk is verificatie altijd noodzakelijk, maar vrijwel altijd is de gegenereerde code daadwerkelijk functioneel. En in die zeldzame gevallen waarin het niet goed werkt, helpt de gedetailleerde documentatie je snel de bron van het probleem te identificeren.

  1. Reviewen en refinen van bestaande testautomation code

In deze context fungeert ChatGPT als een snelle collega die je advies kan geven over bestaande code. Je kunt bijvoorbeeld om suggesties vragen over het opsplitsen van je code, zodat deze in de toekomst gemakkelijker te onderhouden is. Je vraagt waar er ruimte is om aanpassingen te maken in de code. ChatGPT geeft vervolgens een nieuwe versie van jouw code terug met uitgebreide uitleg over de verbeteringen en waarom dit verbeteringen zijn. Als je wilt kun je hier zelfs op doorvragen als de uitleg niet afdoende is. Ook voor het vinden van fouten in je code is ChatGPT geschikt en levert die meteen een gecorrigeerde versie aan. 

  1. Reguliere expressies opstellen

Stel je voor dat je te maken hebt met enorme hoeveelheden data en je specifieke gegevens daaruit wilt extraheren. In zo’n geval kun je de hulp inroepen van ChatGPT om een reguliere expressie (Regex) voor je te genereren. Zo kan je ChatGPT vragen voor een regex om alle varianten van “ik” te selecteren uit zowel moderne als klassieke Nederlandse literatuur, ChatGPT geeft je in enkele seconden de volgende regex: “[iI]ck|[iI]k”. Merk op dat ChatGPT zelf al op de hoogte is dat de klassieke spelling “ick” is. Wanneer je dit gebruikt op het Wilhelmus dan zal de regex zowel werken voor de moderne als de klassieke versie. Wanneer je zelf aan de slag moet met het ontwerpen van zo’n reguliere expressie, kan het een behoorlijke uitdaging zijn. Bovendien zijn complexe regexen vaak slecht leesbaar voor mensen. Het bedenken van de juiste syntax en patronen vergt vaak de nodige tijd en inspanning.

  1. Formuleren van requirements in Gherkin scenario’s (given, when, then)

Ben je ooit geconfronteerd met de uitdaging om heldere vereisten op te stellen voor het testen van een webpagina? Met Gherkin-scenario’s kun je dit proces sterk vereenvoudigen. Door aan ChatGPT de vraag te stellen, “Kun je me voorzien van 10 scenario’s om een webpagina te testen in Gherkin?”, ontvang je onmiddellijk waardevolle input om op voort te borduren.

  1. Het schrijven van meldingen, e-mails, rapporten en handleidingen

ChatGPT kan testers helpen bij het genereren van gestructureerde, gemakkelijk te begrijpen documentatie voor zowel interne teams als eindgebruikers. Van een rapport of handleiding, tot aan een vrijgaveadvies. Stel je moet voor de eerste keer een mail versturen met daarin de resultaten van je testwerk. ChatGPT kan je helpen bij het formuleren van zo’n mail, met een formele opzet en zonder taalfouten. Superhandig én snel! Want de meeste organisaties hebben geen templates voor dergelijke communicatie. ChatGPT ondersteunt daarbij Engels, maar ook gewoon Nederlands.

ChatGPT en privacy- en beveiligingsrisico’s

Kent ChatGPT ook nadelen? Veel organisaties vragen zich af hoe veilig het gebruik ervan is en welke privacy- en beveiligingsrisico’s er zijn. Je deelt immers vertrouwelijke bedrijfsinformatie met een applicatie die draait op servers in de Verenigde Staten. Ons advies is om je invoer abstract te houden, zodat deze niet direct te herleiden is naar het bedrijf. Maar in feite is dit niets nieuws. Softwaretesters zijn gewend om gegevens te anonimiseren en uiterst voorzichtig om te gaan met gevoelige informatie. Op platforms zoals Stack Overflow of GitHub deel je tenslotte ook geen gevoelige broncode, toch? OpenAI biedt inmiddels ook ‘veiligere’ opties aan voor bedrijven, uiteraard tegen betaling.

Een spade dieper: onze workshop

Wil jij tot in detail te weten komen hoe ChatGPT jou kan ondersteunen in je testwerkzaamheden? Dan is onze uitgebreide workshop mogelijk interessant voor jou. Deze hebben we onder andere al verzorgd bij de Belastingdienst en Wigo4it. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met mij op.

Of ben je nieuwsgierig om meer te ontdekken over deze en andere innovaties die we bij Bartosz ontwikkelen? Neem dan eens een kijkje in de blogs die gewijd zijn aan ons innovatieplatform: Bartosz Labsz.

 

Poll

Maak jij gebruik van ChatGPT?

Bekijk resultaten

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz