Poll
Maak jij gebruik van JMeter in je werk?
Heeft de tool ook nadelen?
Het is zeer gewenst om een aparte omgeving te hebben voor het runnen van de testen. Dit kan voor organisaties een nadeel zijn, omdat het tijd en geld kost om zo’n omgeving te faciliteren.
Een ander nadeel van JMeter is dat het draait op het systeem waarop het geïnstalleerd is. Hierdoor ben je beperkt tot de middelen van je computer of de bandbreedte van je netwerk. De tests moeten daarom uitgevoerd worden via een gedistribueerd netwerk van bezoekers.
In JMeter is het makkelijk dat je in de interface (‘GUI’ mode) je testen kunt beheren, maar je moet je testen in ‘non-GUI’ mode runnen. Hierdoor heb je geen real-time monitoring, wat voor je directe inzicht vervelend kan zijn.
Mijn tips voor nieuwe gebruikers
- JMeter heeft een hele goede library die je kunt downloaden: de JMeter plugin manager’. Daarin staan template-configuraties die je kunt hergebruiken en zelf aanpassen. Ook vind je er goede documentatie voor het opzetten van tests.
- Overweeg om een virtuele omgeving te ontwikkelen voor het uitvoeren van je tests. Zorg er hierbij wel voor dat deze omgeving vrijwel gelijk is aan je productie-omgeving. In ieder geval qua grootte, data en database.
- Zorg voor stabiel internet. Dit is immers ook een variabele van je performance test. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld altijd internet via de kabel. Wanneer je namelijk op een wifi netwerk zit dat fluctueert, dan heeft dit invloed op de test en is het lastig om variabelen uit te sluiten.
- Met het interpreteren van de testen is het belangrijk dat er kaders worden gesteld door de klant. Bepaal wat je echt wilt weten en wat relevant is voor jou. Zorg er bovendien voor dat je een target instelt en op voorhand bepaalt hoe lang de testen mogen draaien. Bijvoorbeeld een target van 48 uur en kies er dan voor om langzaam op te bouwen. Bedenk daarbij ook hoe snel je de toename wilt opbouwen, bijvoorbeeld 15 request per seconden.
- Maak bij het schrijven van je testplan gebruik van de opname functionaliteit. Dit doe je door een HTTP(S) Test Script Recorder toe te voegen aan het testplan. Schakel daarvoor ‘Use KeepAlive’ uit (indien niet van toepassing) in de HTTP Sampler instellingen. En voeg voorgestelde URL-patronen toe om uit te sluiten.
- Maak gebruik van de rapportagemogelijkheden van JMeter! Na het uitvoeren van een test kun je een rapport dashboard creëren. Dit doe je van het .jtl bestand met het volgende commando: jmeter -g /pad/naar/jtl/bestand -o /waar/je/het/dashboard/wil/opslaan