Tooling

JMeter is dé tool voor performance testen. Ondanks dat steeds meer tools – zoals Postman – een zijstapje maken naar performance testen, behoudt JMeter haar voorsprong. Wil je meer weten over JMeter, de voor- en nadelen en mijn tips voor het gebruik ervan? Je leest het in dit blogartikel!

Wat is JMeter?

JMeter is dé ideale open source tool voor het uitvoeren van load-, performance-, stress- en spiketesten. Het is een simpele, maar effectieve applicatie opgebouwd in Java. Waarbij je verschillende soorten listerners (grafieken, tabellen en andere overzichten die de test visualiseren) hebt die het resultaat van de test kunnen weergeven. JMeter is zeer geschikt voor het testen van API’s.

Wat de tool eigenlijk doet, is het configureren en nabootsen van bepaald gedrag. Neem als voorbeeld de load-test. Hiermee controleer je hoeveel gebruikers een website, webshop of mobiele applicatie tegelijkertijd aankan. Met de configuratie in JMeter zorg je ervoor dat er heel veel gebruikers in één keer heel veel verzoeken sturen naar de applicatie. Bovendien meet JMeter hoe snel de respons van dergelijke verzoeken is.

Wat zijn de voordelen van JMeter?

  • Het is een open source tool en dus kosteloos in gebruik.
  • JMeter simuleert accuraat gedrag van gebruikers en verkeer van websites/API, en presteert op het gebied van performance testen het allerbest.
  • JMeter ondersteunt een breed scala aan protocollen en technologieën, waaronder HTTP, HTTPS, FTP, JDBC, SOAP, REST en WebSocket. Deze veelzijdigheid maakt de tool geschikt voor het testen van verschillende soorten applicaties en services.
  • Omdat JMeter een van de meest doorgewinterde tools is op het gebied van performance testen, is er een levendige gemeenschap van gebruikers. Bovendien zijn er ontzettend veel templates beschikbaar van waaruit je jouw performance testen eenvoudig kan opzetten en naar smaak inrichten.
  • Je kan ervoor kiezen om in JMeter de testen headless uit te voeren. Dat wil zeggen, zonder visueel te zien wat er gebeurt. Dit is minder belastend op je computer waardoor de testen meer realistisch zijn. Bovendien is het tegenovergestelde ook mogelijk, waardoor je bij het opzetten van je testen kunt zien wat er gebeurt en kunt tweaken waar nodig.

Poll

Maak jij gebruik van JMeter in je werk?

Bekijk resultaten

Heeft de tool ook nadelen?

Het is zeer gewenst om een aparte omgeving te hebben voor het runnen van de testen. Dit kan voor organisaties een nadeel zijn, omdat het tijd en geld kost om zo’n omgeving te faciliteren.

Een ander nadeel van JMeter is dat het draait op het systeem waarop het geïnstalleerd is. Hierdoor ben je beperkt tot de middelen van je computer of de bandbreedte van je netwerk. De tests moeten daarom uitgevoerd worden via een gedistribueerd netwerk van bezoekers.

In JMeter is het makkelijk dat je in de interface (‘GUI’ mode) je testen kunt beheren, maar je moet je testen in ‘non-GUI’ mode runnen. Hierdoor heb je geen real-time monitoring, wat voor je directe inzicht vervelend kan zijn.

Mijn tips voor nieuwe gebruikers

  • JMeter heeft een hele goede library die je kunt downloaden: de JMeter plugin manager’. Daarin staan template-configuraties die je kunt hergebruiken en zelf aanpassen. Ook vind je er goede documentatie voor het opzetten van tests.
  • Overweeg om een virtuele omgeving te ontwikkelen voor het uitvoeren van je tests. Zorg er hierbij wel voor dat deze omgeving vrijwel gelijk is aan je productie-omgeving. In ieder geval qua grootte, data en database.
  • Zorg voor stabiel internet. Dit is immers ook een variabele van je performance test. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld altijd internet via de kabel. Wanneer je namelijk op een wifi netwerk zit dat fluctueert, dan heeft dit invloed op de test en is het lastig om variabelen uit te sluiten.
  • Met het interpreteren van de testen is het belangrijk dat er kaders worden gesteld door de klant. Bepaal wat je echt wilt weten en wat relevant is voor jou. Zorg er bovendien voor dat je een target instelt en op voorhand bepaalt hoe lang de testen mogen draaien. Bijvoorbeeld een target van 48 uur en kies er dan voor om langzaam op te bouwen. Bedenk daarbij ook hoe snel je de toename wilt opbouwen, bijvoorbeeld 15 request per seconden.
  • Maak bij het schrijven van je testplan gebruik van de opname functionaliteit. Dit doe je door een HTTP(S) Test Script Recorder toe te voegen aan het testplan. Schakel daarvoor ‘Use KeepAlive’ uit (indien niet van toepassing) in de HTTP Sampler instellingen. En voeg voorgestelde URL-patronen toe om uit te sluiten.
  • Maak gebruik van de rapportagemogelijkheden van JMeter! Na het uitvoeren van een test kun je een rapport dashboard creëren. Dit doe je van het .jtl bestand met het volgende commando: jmeter -g /pad/naar/jtl/bestand -o /waar/je/het/dashboard/wil/opslaan

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz