Testautomatisering

De Test Automation Roadmap is een model dat het complexe onderwerp van testautomatisering opsplitst in vijf mindsets. Dit artikel behandelt de eerste mindset: First Steps. Dit artikel maakt deel uit van een groter verhaal over de Test Automation Roadmap.

Bewijs dat automatisering werkt

Als je de First Steps-mindset hebt, is het de eerste keer dat je nadenkt over het automatiseren van tests. Je wilt bewijzen dat testautomatisering waarde zal toevoegen aan jouw situatie. Misschien heb je nog nooit een geautomatiseerde test gemaakt. Misschien heeft je team er nog nooit mee gewerkt. In elk geval moet iemand ervan overtuigd worden dat het de moeite waard is om tijd en energie te steken in testautomatisering.

Als niemand overtuigd hoeft te worden, kun je deze denkwijze overslaan en direct een andere mindset aannemen. Je hebt slechts een handvol tests nodig om te bewijzen dat testautomatisering voor jou werkt. Ga niet te ver.

1

Belangrijk

Deze mindset richt zich op het bewijzen dat automatisering werkt in jouw situatie. Om dit te bewijzen vind je het belangrijk dat elke test die je maakt eenvoudig op te zetten is. Op dit punt besteed je geen tijd aan het vechten met tools of het ontwerpen van een schaalbare setup. Richt je in plaats daarvan op een korte time-to-first-demo. Met deze demo bewijs je dat testautomatisering werkt voor jouw situatie.

Problemen

Alle focus ligt op het bewijzen dat testautomatisering werkt voor jou, en op dit punt heb je waarschijnlijk weinig ervaring. Hierdoor zijn deze tests niet onderhoudbaar. Het onderhoud van de tests kan zo slecht zijn dat je alle tests die in deze mindset zijn gemaakt moet weggooien wanneer je naar een andere mindset overgaat.

Het weggooien van werk in deze mindset is prima. First Steps is een proof-of-concept mindset. Het is geen probleem om je werk weg te gooien nadat je het concept hebt bewezen. Bovendien heb je slechts een handjevol tests gemaakt. Toch?

Tools & Technieken

Een goede plek om te beginnen is het volgen van een beginnerstutorial of -training. Per definitie gebruiken beginnerstutorials en -trainingen de First Steps mindset. Het maakt op dit punt nauwelijks uit welke tutorial of training je kiest.

Een paar algemene adviezen:

  • Houd elke test die je schrijft zo eenvoudig mogelijk. Dit is goed advies voor elke mindset, maar het geldt hier extra.
  • Vermijd ketentests en end-to-end tests. Omgevingscomplexiteit zal een korte time-to-first-demo moeilijk maken. Richt je eerst op het testen van jouw applicatie in isolatie. Vraag je lokale ontwikkelaar hoe je jouw applicatie geïsoleerd kunt draaien.
  • Als je statische codeanalyse gebruikt, gebruik dan de standaard regelset. Het spelen met regels is zelden de moeite waard, en zeker niet in deze denkwijze.
  • Bij het schrijven van unit- of componenttests, vermijd mocken, stubben en spying. Dit zijn meer geavanceerde concepten die je niet nodig hebt in je eerste proof-of-concept.
  • Bij het schrijven van API- of GUI-tests, kies een tool die er leuk uitziet. Het maakt echt niet uit welke tool je kiest. Het maakt wel uit in andere mindsets.
  • Als je niet weet waar je moet beginnen, begin dan met API-tests. Als jouw applicatie geen API’s heeft, begin dan met GUI-tests.

Positie in het model

In het volledige model is de First Steps mindset de kleinste. Dit geeft aan dat je deze proof-of-concept mindset zo snel mogelijk achter je moet laten.

2

De First Steps mindset is klein, maar zeker niet onbelangrijk. Iedereen is immers ooit een beginner en zal deze denkwijze nodig hebben om te starten. Het kleine formaat vertelt je dat je deze mindset zo snel mogelijk achter je moet laten. Het kan verleidelijk zijn om bij te blijven werken met wat je nu weet. Je hebt immers eindelijk een beetje hebt geleerd over testautomatisering. Het testen met deze mindset is niet duurzaam op de lange termijn. Probeer het alsjeblieft niet.

Praktijkvoorbeeld

Een kort verhaal volgt over hoe een team de First Steps mindset gebruikte in een bedrijf van ongeveer 2000 werknemers (volgens LinkedIn). Het team maakte een op webgebaseerd klantenportaal, dat ze handmatig testten. Ze wilden geautomatiseerde GUI-tests maken, maar het team had geen ervaring met testautomatisering. Ze wisten niet hoe ze moesten beginnen.

Een van de eerste dingen die hun manager vroeg, was of een al ingekochte tool zou werken. Testers in het team keken naar deze tool, maar besloten dat het vanwege de complexiteit geen goede match zou zijn.

In plaats daarvan startten de testers een vrij uitgebreid proof-of-concept met vier tools: Cypress, Playwright, Puppeteer en Selenium. Met elke tool maakten ze dezelfde paar tests voor de startpagina van het portaal. In Excel hielden ze de voor- en nadelen van elke tool bij. Na het bekijken van de voor- en nadelen besloot het team dat Cypress de juiste tool voor hen was. Met deze beslissing genomen en het nut van testautomatisering bewezen, begonnen ze Cypress te gebruiken. Maar niet in de First Steps mindset.

Het team heeft het grootste deel van hun werk met de First Steps mindset weggegooid. Ze zagen het bouwen van deze tests als onderzoek. Ze hebben veel geleerd door dezelfde tests met verschillende tools te maken en gebruiken deze lessen in een andere mindset.

Conclusie

In de First Steps mindset bewijs je dat testautomatisering werkt voor jou en jouw situatie. Het is een proof-of-concept mindset, wat betekent dat je deze zo snel mogelijk moet achterlaten. Richt je op een korte time-to-first-demo.

Je zal waarschijnlijk al het werk met deze mindset moeten weggooien. Maak je tests daarom zo eenvoudig mogelijk. Houd hier rekening mee bij het schrijven van tests, maar ook bij het kiezen van tools.

Als je niet weet waar je moet beginnen, volg dan een beginnerstutorial of -training. Welke tool de tutorial of workshop behandelt, is niet zo belangrijk. Per definitie gebruiken deze beginnersbronnen de First Steps mindset. Door ergens te beginnen, krijg je een duidelijker beeld van het complexe onderwerp van testautomatisering.

 

De Test Automation Roadmap is een model dat bestaat uit vijf verschillende mindsets:

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz