Het QIT-rollenmodel
In ons QIT-rollenmodel wordt in grote lijnen aangegeven wat er qua vaardigheden van onze testprofessionals verwacht wordt op elk niveau, binnen de drie verschillende pijlers. Voor al deze specifieke vaardigheden organiseren we binnen Bartosz een uitgebreid aanbod van incompany trainingen, e-learnings en certificeringen. Medewerkers kunnen hier ongelimiteerd gebruik van maken en in hun eigen tempo groeien binnen het QIT-rollenmodel.
Bovenstaand model vormt dus het fundament van ons trainingsprogramma. Aan de hand hiervan is het voor iedereen eenvoudig te bepalen met welk doel een training georganiseerd wordt, welke vaardigheid er getraind wordt en op welk niveau de training past.
“Het QIT-rollenmodel is het vertrekpunt voor de persoonlijke groei van iedere Bartoszian.”
Het QIT-rollenmodel in de praktijk: de training track ‘testen van berichtenverkeer’
Hoe het QIT-rollenmodel vertaald wordt in een concreet trainingsprogramma, leggen we uit aan de hand de training track ‘testen van berichtenverkeer’. Deze track bestaat uit zes lossen trainingen op advanced niveau, passend bij de pijler Fast Feedback.
Als testers krijgen we steeds meer te maken met testen van technische koppelingen. Dat kan zijn omdat de architectuur meer service georiënteerd is of omdat testen tegen de UI vaak nadelig is. Het testen van berichtenverkeer vereist kennis over de architectuur van het systeem en de technologie waarin deze is gebouwd. Daarom ontwikkelden we voor onze medewerkers de training track ‘testen van berichtenverkeer’. Vanuit de gedachte dat goed testen van dit verkeer begint met een goed begrip van wat een bericht is en waarom en waarvoor dit soort berichten gebruikt worden. En pas daarna hoe je ze kunt testen. In plaats van te beginnen met het leren van een specifiek tool, starten we toolonafhankelijk. De track gaat in op zaken als webservice architectuur, teststrategieën die je kunt gebruiken in deze architecturen en gerelateerde concepten zoals microservices en mocking. Om vervolgens een inzage te geven in verschillende tooling.
De track bestaat uit 6 sessies: inleiding webservice architectuur, teststrategieën API’s, introductie Postman/Swagger & SOAPUI, Mocking & Service virtualisatie, Consumer Driven Contract Testing & Gatling & Security en Rest-assured. Na het volgen van de training track is een Bartosz consultant in staat om te identificeren welke web-service architectuur bij de klant wordt gebruikt. Wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende oplossingen, en welke impact dit heeft op het testen.
Meer weten over ons trainingsaanbod?
Wil je meer weten over de inhoud van ons trainingsprogramma, of over de wijze waarop we dat voor elke Bartoszian inzichtelijk maken? Wij vertellen er graag meer over tijdens een afspraak of kennismaking.