Testadvies

De kans om na twee jaar weer een conferentie te bezoeken, greep ik met beide handen aan. Het is namelijk dé manier om je vakkennis bij te spijkeren, op de hoogte te worden gehouden van de laatste trends en je netwerk een boost te geven. Ik melde mij aan voor een bezoek aan AutomationSTAR en samen met vijf andere Bartoszians vertrok ik voor drie dagen naar München. Wat ik daar gezien, gehoord en geleerd heb, vertel ik je graag in deze blog.

Mijn keuze voor AutomationSTAR

Mijn bezoek aan AutomationSTAR begon met een mail afgelopen zomer vanuit Bartosz. Daarin werd een oproep gedaan aan Bartoszians om mee te gaan naar een conferentie. Mijn oog viel meteen op AutomationSTAR, georganiseerd door EuroSTAR. Een conferentie geheel in het teken van testautomatisering, wat perfect aansluit bij mijn leerbehoeften en werkzaamheden. Ik melde me direct aan en zag dit bezoek als de ultieme kans om verder te groeien in mijn vakgebied en actuele kennis op te doen.

Mijn doelstellingen

Uiteraard ging ik niet onvoorbereid op pad. Vooraf stelde ik mijzelf een aantal doelen. Wat wilde ik uit mijn bezoek aan AutomationSTAR halen?

  • Nieuwe kennis opdoen
  • Actuele kennis opdoen
  • Netwerken in meerdere talen
  • Mensen uit het het vakgebied ontmoeten
  • Bartosz vertegenwoordigen
  • München zien

Met dat netwerken en nieuwe mensen ontmoeten zat het direct al goed. Ik installeerde de conferentieapp Whova en op Schiphol legde ik al contact met deelnemers via deze app die dezelfde vlucht hadden als wij.

Dag 1: Cypress, Webdriver Bidi, UX en Usability Automation

Ik begon deze dag vroeg – om 06.00 uur om precies te zijn – omdat ik graag de zon wilde zien opkomen op het bekendste plein van München: het Mariënplatz. Na een prachtige zonsopkomst liep ik langs de bezienswaardigheden van München terug naar het hotel om op tijd te beginnen met de conferentie.

Op het programma stond een workshop van een halve dag om te automatiseren met Cypress. Cypress is een van de meest populaire testautomation frameworks in de markt en sinds oktober werk ik met deze tool bij de klant. Een mooie kans voor mij dus om in korte tijd veel kennis op te doen over de mogelijkheden met dit platform. In de middag volgde ik een drietal inhoudelijke sessies die ieder 45 tot 60 minuten duurden. Zo volgde ik een sessie van een enthousiaste spreker van Google over webdriver Bidi. Het doel van deze webdriver is om testautomatisering van websites eenvoudiger te maken op verschillende browsers. Daarnaast leerde ik door het bijwonen van twee andere sessies dat UX en Usability Automation erg ingewikkeld zijn om te realiseren. Onder andere omdat het menselijk oog nog altijd scherper is op dit soort onderwerpen.

Tussen de workshop en sessies door was er gelegenheid om te netwerken in de zogeheten ‘Huddle’. Een soort markt met stands van bedrijven en sponsors en in het midden een gedeelte met tafels om te socializen en een hapje en een drankje te nuttigen. In de Huddle heb ik mensen uit het vakgebied uit heel Europa ontmoet. In de avond werd er een ‘game night’ georganiseerd. Daar heb ik samen met de andere Bartoszians kort aan deelgenomen, waarnaar we besloten onze dag af te sluiten op het Mariënplatz onder het genot van schnitzels.

Dag 2: testautomation skills, Shakespear Webdriver en priciples of testing

Deze dag begon met een sessie van Bas Dijkstra met als titel “Do we really need a TA engineer?”. Deze sessie ging onder andere over de rol van testautomation engineers waarin iemand alléén test automatisering doet, nadat iemand anders de testgevallen bedacht heeft. Daarnaast werden de risico’s toegelicht wanneer je testautomatisering alleen bij de tester(s) laat liggen. Mooi om te zien hoeveel vaardigheden een testautomatiseerder binnen verschillende vakgebieden eigenlijk nodig heeft in vergelijking met een handmatige tester. In de middag ben ik naar “Testen Schreiben Wie Shakespeare” gegaan. Dit was een sessie over de Shakespeare Webdriver, waarin men gebruik kan maken van een structuur op basis van actors, scripts en scenario’s. De dag eindigde met een sessie “Your principles of testing”. We werden hier uitgedaagd om zelf te brainstormen over welke principes jij belangrijk vindt als tester. We stonden onder andere stil bij de volgende vragen: Hoe wil jij doelgericht testen? Op welke manier wil jij bekend staan in een organisatie? En, wat vind jij belangrijk als tester?

Na de laatste sessie was het alweer tijd om naar huis te gaan. Op de luchthaven van München trof ik wederom via de Whova App een aantal andere deelnemers die dezelfde vlucht hadden.

Lessons Learned

Naast dat ik kennis heb gemaakt met de mogelijkheden van Cypress, heb ik vooral ook veel geleerd over de vaardigheden en worstelingen – ongeacht ervaring of locatie – van testautomation engineers. Zo was het voor mij een eyeopener dat ook mensen met 10 jaar ervaring in het vakgebied er tegenaanlopen dat het lastig is om testautomatisering van de grond te krijgen binnen een organisatie.

De kennis die ik heb opgedaan bij AutomationSTAR kan ik goed toepassen bij de klant waarvoor ik werk: Medux. Zo heb ik sinds mijn terugkeer uit München grote stappen gemaakt met Cypress en ervoor gezorgd dat het hele team betrokken wordt bij automatisering. Al met al was dit een erg waardevolle ervaring voor mij en zou ik het anderen zeker aanbevelen.

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz