"Een migratie pilot in productie kan je traject behoorlijk verzwaren wanneer je er veel extra voor moet gaan bouwen. Is het dat waard?"
Kennis van het systeemlandschap
De keuze om een migratie pilot in productie uit te voeren, kan een enorme impact hebben op de migratiesoftware en de doelsystemen. Bijvoorbeeld wanneer je moet gaan werken met twee systemen naast elkaar. Meestal wil je in één keer over van het oude naar het nieuwe landschap. Maar als je ervoor kiest om een pilot uit te voeren, dan draaien een aantal klanten die in de pilot zitten al in de nieuwe werkelijkheid, terwijl de rest van je klanten nog in de oude wereld verkeert. Dat betekent dat al je systemen dit moeten weten en herkennen. Je kunt switches gebruiken daarvoor: als klant 1 t/m 5 langskomen gaan ze rechtsaf, de rest volgt de vertrouwde weg. Dit moet je dan in je hele systeemlandschap doorvoeren. Om dit goed uit te denken en op te zetten heb je tijd – en dus budget – en veel kennis van het hele systeemlandschap nodig. Het is daarom belangrijk dat je de beste architecten en kennishebbers betrekt bij de pilot in productie.
Is het het waard?
Een migratie pilot in productie kan je traject behoorlijk verzwaren wanneer je er veel extra voor moet gaan bouwen. Is het dat waard? Ga je investeren om de laatste risico’s af te dekken? Of introduceer je extra risico’s door tijdelijk in twee werelden te gaan werken? Als testteam denken we mee hierover en adviseren we het management. Heb jij al besloten dat je een pilot in productie gaat uitvoeren? Dan kan onderstaande checklist je misschien helpen. Twijfel je nog? Dan kun je ons natuurlijk altijd bellen of mailen om te sparren. Door onze ervaring zijn we namelijk steeds beter bekend met de verschillen tussen een productie en acceptatie omgeving die een rol spelen bij een complexe datamigratie. Wij denken vanuit deze kennis graag met je mee!
Een migratie pilot in productie iets voor jouw datamigratie project?
Of een migratie pilot in productie past, hangt heel erg af van het datamigratie project dat je aan het uitvoeren bent. Denk in ieder geval aan onderstaande zaken:
- Zorg dat de beslissing over het wel of niet uitvoeren van een migratie pilot in productie al in het voortraject bij de teststrategie genomen is.
- Betreft de echte migratie 100.000 contracten van zakelijke en particuliere klanten? Migreer bij de pilot in productie dan vijf representatieve zakelijke en vijf particuliere klanten. Dit kunnen vrijwillige klanten zijn of personeel.
- Zijn de risico’s van het gebruik van echte klanten of personeel te groot? Laat dan testklanten opvoeren via de normale wegen. Indien nodig geautoriseerd door de Finance of Risk afdeling. Houd er wel rekening mee dat het opvoeren van dummy klanten niet altijd zo eenvoudig is, bijvoorbeeld wanneer een burgerservicenummer een verplicht invoerveld is.
- Voer de migratie pilot exact hetzelfde uit als de echte migratie. Iedere afwijking geeft immers een extra risico voor de echte migratie.
- Na de migratie pilot voer je representatieve use cases uit met de gemigreerde data. Gebruik hiervoor ook weer een draaiboek dat afgestemd is met de stakeholders.
- Laat pilot klanten gewoon hun producten gebruiken. Een gebruiker doet soms immers andere dingen dan jij en je collega’s van tevoren hebben kunnen bedenken; profiteer daarvan!
- Laat de gemigreerde pilot klanten een bepaalde periode meedraaien. Issues doen zich namelijk vaak voor bij zaken die minder vaak voorkomen. Denk aan maandelijkse (batch) events, reporting of financiële verwerking.
- Zorg dat de belangrijke business partijen of product owners input leveren voor de use cases. Zij zijn immers degenen die het beste gevoel hebben bij wat de klant denkt, vindt en doet met applicaties die gebruik maken van jouw gemigreerde data.
- Wees je ervan bewust dat live in productie bent en dus niet meer aan het testen. Dat betekent dat je geen bevindingen meer hebt, maar tegen productie incidenten aan kunt lopen.
- Zorg dat incidenten kunnen worden opgepakt volgens (eventueel aangepaste) reguliere incidenten processen. Zo test je meteen of het incidentenproces dat je inricht voor de weken na de migratie werkt. In deze weken na de migratie werkt het migratieteam samen met de lijn, voordat het volledig overgedragen wordt aan de lijnorganisatie.
In Paars editie 2 lees je veel meer over migraties in ons ‘Dossier Datamigraties’. Daarin vind je onder andere een handige checklist voor datamigratie software en tips voor het testen van datamigraties. Paarsz verschijnt half mei 2017. Interesse? Geef dan nu al aan via ons contactformulier dat je een exemplaar wilt ontvangen.