Agile, Testadvies, Tooling, Hard & soft skills

In een devops team met een geautomatiseerde pipeline van productie moet je je als tester wel steeds meer van functioneel tester naar technisch tester ontwikkelen. Omdat je de gewenste snelheid alleen maar kunt hebben als je een groot deel van je testen automatiseert. Bij mij begon die omslag jaren geleden met een leergang Java. Inmiddels schreef ik een complete referentiegids voor collega’s en probeer ik momenteel een proefomgeving voor testtooling te bouwen.

Van leerling naar leraar

De leergang Java voor testers binnen Bartosz was het begin van mijn omslag naar technisch tester. Ik had op dat moment code nodig voor het testframework waar ik mee werkte en kon dat dankzij de leergang bij Bartosz zelf gaan schrijven. Gelukkig zat ik bij een stel ontwikkelaars op de kamer die ik veel kon vragen, maar als vanzelf ging ik steeds meer zelf uitzoeken. Dat hielp me om mijn rol als feedback engineer beter te gaan vervullen. Nu ik zelf beter ben in code komen mensen bij mij met technische vragen. Tegenwoordig ben ik de helft van mijn tijd beschikbaar voor ondersteuning van mijn team. We zoeken inmiddels specifiek naar mensen die programmeerervaring hebben of die code in ieder geval kunnen lezen en het leuk vinden om daarin te spitten.

Referentiegids

Toen de leergang Java voor testers erop zat, begon mijn technische ontwikkeling pas echt omdat ik houd van dingen tot in detail uitpluizen. Dus zette ik een uitgebreide documentatiesite op die dient als referentiegids voor de versie van het testframework waar we nu als team mee werken. Andere collega’s van Bartosz gebruiken de site ook. Op hun verzoek bouw ik geregeld dingen erbij. Het is dan ook echt een hobby, maar tegelijkertijd heel bruikbaar. Want van ieder commando vind je hier wat het doet, een voorbeeld en de copy-paste optie. Het helpt mijn collega’s en tegelijkertijd ontlast het mij omdat ik hen bij vragen eerst hier naartoe kan verwijzen.

"Inmiddels probeer ik als tester om een proefomgeving voor testtooling te bouwen."

Proefomgeving voor testtooling

De volgende stap die ik al aan het zetten ben, is mijn experiment binnen Bartosz labsz. Hier werk ik aan het creëeren van een proefomgeving voor testtooling. Ik wil een omgeving opzetten waar je als tester makkelijk informatie kunt vinden en tools kunt uitproberen zonder van alles te moeten installeren en inrichten om het werkend te krijgen. Dat is namelijk vaak door heel veel kleine stapjes, heel veel werk. Wordt bij een opdracht verwacht dat je kennis hebt van bijvoorbeeld selenium, cucumber of finesse, dan kun je daar in deze omgeving eenvoudig mee oefenen. Als mijn experiment slaagt, heb je straks alleen Docker nodig. Je downloadt dan een Docker image, waarmee je een linux omgeving met werkende testomgeving en tool start. Daarin kun je dan meteen zelf verder bouwen en zo ervaring opdoen.

Leren coderen voor variatie en vrijheid

Zelf testcode kunnen schrijven geeft je meer inzicht in wat je test daadwerkelijk doet. Je weet wat er onder water gebeurt en bent niet afhankelijk van een ontwikkelaar om een test voor je te bouwen. Die voordelen zijn bekend. Zelf wilde ik daarnaast als tester controle houden over wat mijn test tool doet met mijn test object. Dat was mijn grootste motivatie om te leren coderen. Het maakt je minder afhankelijk waardoor je meer vrijheid hebt om je eigen tempo te bepalen. Daardoor houd je tijd over voor bijvoorbeeld het zoeken naar uitzonderingen via exploratory testen wat je werk weer gevarieerder en uitdagender maakt.

Strategie_001

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz