Test engineering, Testadvies, Hard & soft skills

En ineens was daar het coronavirus en gaan dingen anders dan we gewend zijn. Ook bij Bartosz zijn de gevolgen merkbaar. Zo gaan trainingen, maandmeetings en andere bijeenkomsten voorlopig niet door. Om ons steentje bij te dragen aan ‘flattening the curve’ werken bijna al onze collega’s thuis. In sommige gevallen op verzoek van de klant, om zo besmetting op de werkvloer terug te dringen. In andere gevallen vrijwillig of genoodzaakt wegens zorg voor gezinsleden. Veruit de meeste van deze collega’s werken in scrum teams in de rol van software tester en/of scrum master.

Maar structureel thuiswerken als tester in een agile team: hoe doe je dat eigenlijk? Een keer een dag thuiswerken omdat de loodgieter komt, doen we allemaal wel eens. Maar hoe blijf je effectief als je iedere dag je collega’s alleen maar op je beeldscherm ziet? Zeker als een nauwe samenwerking de sleutel voor een succesvol scrum team is. Bartoszians Jantien, Maik en Robert zetten hun webcam aan om ervaringen uit te wisselen. Ze kwamen tot de volgende 10 tips.

1. Geef iedere dag een goede start

Goede kans dat je je de hele dag een slons voelt als je nét even iets langer dan normaal in bed blijft liggen en in je pyjama achter je laptop schuift. Thuiswerken vereist op dit vlak wat discipline.

Tip: Hanteer je gebruikelijke opstart-routine: sta bijtijds op en zorg dat je fris aan de start staat. Hoe je dat doet? Whatever floats your boat… We kennen verhalen van collega’s die een stukje gaan fietsen of hardlopen voordat de thuiswerkdag begint. Om maar het gevoel te hebben dat ze ‘aan’ staan.

2. Maak duidelijke afspraken over thuiswerken

Als team succesvol thuiswerken begint bij het maken goede afspraken. Een wasje ophangen? Boodschappen doen? Werken in dezelfde ruimte waar je kinderen spelen? Wat voor de ene collega perfect normaal thuiswerkgedrag is, kan voor de ander een doorn in het oog zijn.

Tip: Een mooie start is een online ‘This colleague & That colleague’ retrospective. Ieder teamlid vult anoniem een online formulier in en geeft aan wat hij of zij zo waardeert aan ‘This colleague’. Bovendien wordt ingevuld aan welk gedrag hij of zij zich aan stoort bij ‘That colleague’. Door dit online in het team te bespreken, ontdek je samen wat voor jouw team de belangrijkste afspraken zijn om voor een langere tijd succesvol thuis te kunnen werken. Borg de lijst met teamafspraken goed en spreek elkaar er op aan als je collega’s ziet afwijken.

3. Zorg voor goede werkplek en communicatiemogelijkheden

Een goede werkplek is van groot belang als je thuiswerkt. Staat je bureau op de goede hoogte? Is er voldoende licht en frisse lucht in de ruimte waar je werkt? Heb je een stoel die comfortabel zit en voldoende steun biedt?

Tip: Maak het voor je collega’s prettig om digitaal contact met jou te hebben. Zorg dat je goed te verstaan bent, bij voorkeur door een headset met een microfoon te gebruiken. Zorg voor een rustige, egale achtergrond voor je webcam. Een drukke achtergrond kan mensen aan de andere kant afleiden. Dit kan bovendien het beeld scheppen dat je je werk niet serieus neemt. En dat moeten we natuurlijk niet hebben.

4. Bouw rituelen in

We zijn gewoontedieren, we zijn sociale dieren. Kantoorrituelen zijn niet alleen leuk en gezellig, ze geven ook structuur en ontspanning aan de dag. Dit is wel eens ver te zoeken als iedereen thuiswerkt.

Tip: Spreek af dat je een 1-op-1 online meeting hebt met je collega waar je normaal koffie mee drinkt als hij of zij binnenkomt. Of dat je nu allemaal op hetzelfde moment luncht. Als we even niet samen kunnen zijn, is het belangrijk om al die soms ietwat kneuterige kantoormomentjes thuis ook te beleven.

"Maak duidelijke thuiswerk-afspraken! Wat voor de ene collega perfect normaal thuiswerkgedrag is, kan voor de ander een doorn in het oog zijn."

5. Houd focus op het sprint doel

Het sprint doel is het kloppende hart van een goed scrum team. Het geeft focus en richting aan alle activiteiten die in de sprint gedaan worden. Die focus kan wel eens verslappen op het moment dat iedereen hele dagen thuiswerkt.

Tip: Werk nu nog meer dan normaal met je Product Owner aan een krachtig, tastbaar en haalbaar sprintdoel. Print dit uit en hang het aan de muur. Het geeft focus aan alles wat je doet als je thuiswerkt.

6. Maak duidelijk wat je aan het doen bent

Ken je die taken die sommige teams onder iedere user story hebben hangen? ‘Uitvoeren van testen’. ‘Opstellen van testgevallen’. Daar kun je als tester heel wat uurtjes op verbranden terwijl je teamgenoten echt geen flauw idee hebben wat je nou precies aan het doen bent. Zeker als je elkaar niet ziet. Dit kan zorgen voor achterdocht.

Tip: Je kunt transparant en voorspelbaar zijn door taken heel concreet te maken. In plaats van de taak ‘Uitvoeren testen’ voeg je de taak ‘Onderzoeken of formulier XYZ te doorlopen is met extreme input’ toe. Zorg ervoor dat de taken niet groter zijn dan een paar uur. Zo geef je inzicht in wat je aan het doen bent, de voortgang die je maakt en de aanpak die je hanteert.

7. Houd ‘Work in Progress’ laag

Afmaken is het nieuwe starten. Zeker als je thuiswerkt! Want als je elkaar niet ziet, is een scrumbord waar alle taken tegelijk ‘In Progress’ zijn bijzonder demotiverend en niet transparant. Kies er dus voor om zaken eerst af te maken voordat je met iets nieuws begint. Zijn er zaken die je tegenhouden? Meld ze direct in een groeps-app. Het ‘Progress-Principle’ zal iedereen goed gestemd houden.

Tip: spreek ‘Work in Progress’ limieten af voor de verschillende kolommen op je scrumbord. Vaak is het bijvoorbeeld een goede stelregel dat die limiet voor de ‘In Progress’ kolom gelijk is aan het aantal ontwikkelaars in het team. Zet soortgelijke limieten op de kolommen tussen ‘In Progress’ en ‘Done’. Taken die dichtbij ‘Done’ hangen, hebben voorrang boven taken die verder weg hangen. Dit dwingt je als team om elkaar te helpen zaken af te maken alvorens nieuwe dingen op te pakken. Bovendien helpt het elkaar over disciplines heen.

Poll

Hoe sta jij tegenover thuiswerken?

Bekijk resultaten

8. Focus. Defocus.

Op kantoor zijn er voldoende afleidingen. Collega’s om je heen. Mensen die even binnen komen lopen. Thuis zijn die afleidingen er vaak niet, of juist in overvloed. En dat terwijl je defocus nodig hebt om scherp te blijven. Zeker met een aandachtsintensief beroep als tester.

Tip: Zorg dat je ook thuis een ritme vindt waarin je focust en defocust. Gebruik bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek. In deze techniek werk je met focus in blokken van 25 minuten aan de zaken die op dat moment voor jou de hoogste prioriteit hebben. Tussen de Pomodoro-blokken door heb je een paar minuten voor jezelf.

9. Laat de feedback stromen

Voorkomen is beter dan genezen! Veel bugs ontstaan omdat teamleden geen gedeeld begrip hadden van wat er nou eigenlijk van ze gevraagd werd. Een goed softwareontwikkelproces kenmerkt zich door veel constructieve feedbackloops op verschillende niveaus. Werkende software testen is daar één van. Maar feedback op ideeën, user story’s, interface ontwerpen et cetera zijn vaak net zo waardevol.

Tip: Plan voorafgaand aan het bouwen van een user story een moment om met de betrokken ontwikkelaars een 5-minute design te maken. Deel in dit moment ook jouw analyse van de complexiteit en deel welke testideeën je in gedachten hebt.

10. Pas goed op jezelf en op elkaar

Het zijn onzekere tijden. Mensen zijn sociale wezens, maar veel sociale contacten zijn nu afgesneden. Mensen zijn onzeker over hoe het virus zich gaat ontwikkelen en de gevolgen op jezelf, op je naasten, op de wereld. Misschien herken je dit bij jezelf of bij je teamgenoten. Dit gevoel mag er zijn, veroordeel het niet.

Tip: Wees je ervan bewust dat iedereen anders met de situatie omgaat. Praat er met elkaar over en oordeel niet over het gevoel van de ander. Maar zorg ook goed voor jezelf. Slaap voldoende. Eet gezond. Beweeg. Meditatie is bijvoorbeeld een goede manier om te dealen met je gevoelens bij de onzekere tijd waar we ons in bevinden. Wees niet te streng voor jezelf als je hele dagen in isolatie thuiswerken pittig vindt. Praat erover met je teamgenoten, je manager en je vrienden. Je staat er niet alleen voor.

 

Dit zijn onze tips voor scrum teams om thuis te werken. Deel ze eens met je team en bespreek welke maatregelen jullie kunnen nemen om de komende tijd zo aangenaam en effectief mogelijk te maken!

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz