Test engineering, Tooling

Low-code platforms zijn niet meer weg te denken in hedendaagse softwareontwikkeling trajecten. Bij het testen van low-code platforms ligt de focus op het testen van de samenhang tussen de verschillende componenten (visuele blokken) en dus op het functioneel testen van de software. Met als belangrijkste voordeel: sneller ontwikkelen door minder code te schrijven en daardoor lagere kosten en minder bugs. Bij Bartosz zijn we op low-code gebied actief bij diverse klanten. In deze blog leg ik uit wat low-code platforms zijn en omschrijf ik 7 do’s voor het testen ervan.

Visueel een applicatie bouwen

In plaats van het schrijven van traditionele computercode, staat bij low-code platforms het instellen van configuraties centraal en wordt er gebruik gemaakt van een grafische gebruiksomgeving. Het idee achter low-code platforms is dat je op een visuele manier een applicatie opbouwt door de diverse bouwstenen aan elkaar te koppelen. Waar moet je bij het testen van low-code platforms rekening mee houden? De 7 do’s die ik geformuleerd heb, zijn verdeeld onder de drie pijlers van onze Quality Infected Teams visie, namelijk: whole team approach (begrijpt het team elkaar echt), fast feedback (er wordt gebruik gemaakt van alle feedback die verkregen kan worden) en exploration (het team ontdekt het onbekende).

Low-code 1

Afbeelding 1: Voorbeeld van het visueel ontwikkelen in het low-code platform OutSystems

WHOLE TEAM APPROACH

1. Neem het gehele team mee tijdens het ontwikkelproces

Door het visueel ontwikkelen is het gehele team – inclusief stakeholders – gemakkelijk mee te nemen tijdens het ontwikkelproces. Deze techniek wordt ook wel ‘visual thinking’ genoemd.

2. Krijg als tester in een vroeg stadium inzicht in het ontwikkeltraject

Als tester is het bij een low-code platform – vergeleken met high-code platforms – mogelijk om al vroeg in het ontwikkeltraject meer inzicht (‘shared understanding’) te krijgen. Wanneer je als tester wilt weten hoe een complexe applicatie in low-code werkt, ga dan naast de ontwikkelaar zitten en vraag of hij/zij jou er visueel doorheen praat.

3. Werk meer samen met de ontwikkelaar

Low-code maakt communicatie over de inhoud laagdrempelig. Zoek daarom als tester (nog) meer de samenwerking op met de ontwikkelaar. Zij hebben immers hetzelfde doel: het verbeteren van de softwarekwaliteit.

FAST FEEDBACK

4. Pas het ‘christmas tree’ testautomatiseringmodel toe

Door de verschuiving van minder focus op unit testen en meer richting eindgebruiker, maakt low-code het ‘christmas tree’ model mogelijk als het gaat om testautomatisering. In de afbeelding hieronder worden in de verschillende lagen de verhoudingen van testautomatisering weergegeven. In vergelijking met het traditionele ‘icecream cone’ model – wat focus heeft op handmatig testen – en het ‘testing pyramid’ model – waar de focus ligt op unit testen – is het ‘christmas tree’ model een meer hybride model, dat goed in een low-code omgeving toe te passen is.

Low-code 2

Afbeelding 2: Drie testautomatiseringmodellen

5. Maak gebruik van de standaard beheer-/monitoring tools

Elk low-code platform heeft een eigen toolset die je als tester kunt raadplegen. Maak hier gebruik van! Enkele voorbeelden:

  • Application Quality Monitor (van het platform Mendix) biedt een dashboard dat inzicht geeft in de kwaliteit van gebouwde onderdelen.
  • Architecture Dashboard (van het platform OutSystems) geeft inzicht in de afhankelijkheid tussen de verschillende modules.
  • LifeTime (tevens van het platform OutSystems) geeft een volledig overzicht van de lifecycle van de applicatie waar onder andere omgevingen beheerd kunnen worden.

6. Genereer snelle feedback door gebruik van de juiste testautomatiseringstool

Wanneer je als tester gebruik maakt van een testautomatiseringstool, maak je het mogelijk om testresultaten snel beschikbaar te stellen. Het voorkomt dat je bugs naar de productie omgeving zet en zorgt uiteindelijk voor betere kwaliteit van je software. De keuze van de juiste testautomatiseringstool is hierbij erg belangrijk. Kies een tool die het beste bij je omgeving past!
Wil je net zoals low-code platforms op een low-code manier je testen automatiseren? Met de testautomatiseringstool Leapwork bouw je bijvoorbeeld door middel van drag-and-drop ‘simpel’ je eigen testscripts op een low-code manier. Zie het voorbeeld hieronder.

Low-code 3

Afbeelding 3: Testautomatiseringtool Leapwork

EXPLORATION

7. Pas exploratory testing toe

Inspecteer en leer van je testresultaten. Doordat er bij low-code veelal visueel gecodeerd wordt, is het redelijk eenvoudig deze code te ontdekken als tester. Maak bijvoorbeeld gebruik van een ‘bug hunt’, waar je met verschillende leden van het team in een bepaald tijdslot op jacht gaat naar onbekende bugs. Leer meer en experimenteer met het low-code platform.

Doe bijvoorbeeld een low-code development cursus voor beginners en daag jezelf uit! Deze kennis zal je meer inzicht geven over hoe het low-code platform werkt en zal je als tester helpen betere bugs te vinden.

 

Wil je meer weten over het testen van low-code platforms? Of kan ik of één van mijn collega’s jou helpen bij het testvraagstuk in jouw organisatie? Neem dan contact met me op.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz