"Een tester als ‘leuk voor erbij, maar niet strikt noodzakelijk’ is zonde van je geld."
Daag je tester uit
Je tester kan meer dan testen. Een Bartoszian wordt hier althans op geselecteerd. Wij verlangen van onze testconsultants plannings- en managementkwaliteiten, sterk ontwikkelde communicatieve vaardigheden zodat zij kunnen schakelen met alle betrokken stakeholders. Daarnaast moeten zij uiteraard de nodige testkennis en certificering hebben. Zoals TMap, TestFrame, ISTQB, ketentesten en performancetesten. Ook IT-kennis zoals platformkennis, SQL, Java, XML, SAP, kennis van ontwikkelmethodieken en branche- en marktervaring is nodig. Benut deze kennis! Daag je tester uit. Stel die moeilijke vragen. Laat hem meedenken met zaken waar je tegenaan loopt. Gebruik zijn creatieve en empatische geest.
Houd rekening met het soort tester
Er zijn veel verschillende soorten testers: zo heb je de automatiseerder die ervaring als programmeur moet hebben, de testmanager aan wie dezelfde eisen worden gesteld als aan een projectmanager of de uitvoerende tester die diep in de functionaliteit of techniek duikt. Ieder type tester bezit andere kwaliteiten. Alle testers over één kam scheren kan dus niet. Ook al kunnen veel testers tot op minimalistisch niveau dingen uitdenken en onderzoeken. Onderzoek welke soort tester jij in huis hebt gehaald en ontdek wat zijn specifieke kwaliteiten zijn. Het beste maak je hiervoor gewoon een keer een praatje met hem.
Zie je tester niet als een ‘test-josti’
Waarom worden testers op sommige trajecten nog gezien als medewerkers die stil in een hoekje zitten om hun werk uit te voeren? Als medewerkers die steeds hetzelfde repeterende werk uitvoeren in de hoop nieuwe resultaten te vinden? Waar komt die stereotypering vandaan? Natuurlijk is voor het testen van software een bepaalde discipline, concentratie en mate van afzondering vereist om diep in de functionaliteit of techniek te duiken en goed om te kunnen gaan met grote hoeveelheden data. Mijn voorganger bij een eerdere opdracht sloeg hierin wat door en werd zo omschreven als ‘de test-josti’. Door een actieve houding in het ontwikkelproces werd ik gezien als volwaardige teamgenoot en verdween de stereotypering. Laat dit van twee kanten komen: zie als opdrachtgever je tester niet als ‘test-josti’, maar gewoon als volwaardig teamlid. Draag als tester actief bij aan dat beeld.