Artikel

Bartosz

Bij Bartosz geven we de voorkeur aan testers met een IT-gerelateerde studieachtergrond. Maar dat betekent niet dat iedereen die bij ons heeft. Sterker nog, sommige Bartoszians studeerden totáál iets anders. Hoe en waarom belandden zij in het testvak? Wat maakt deze rol zo tof? En, hoe helpt juist deze unieke studieachtergrond in hun werk? Paul en Iris delen hun verhaal. 

Wat is je studieachtergrond?

Paul: “Als tiener wilde ik bouwkundig architect worden, maar na een meeloopdag bij de studie Industrieel Ontwerp was mijn keuze snel gemaakt. Vooral het idee om iets te creëren voor mensen, met hun behoeften en ervaringen als uitgangspunt, sprak me enorm aan.”

Iris: “Ik koos voor de studie hbo Biotechnologie vooral omdat de analytische werkzaamheden én het lab-werk mij reuze interessant leken. Toen ik in mijn tweede jaar kennismaakte met de richting Bio-informatica – en het uitvoeren van analyses op DNA niveau – wist ik dat mijn toekomst in data-analyse zou liggen.”

Hoe ben je in het testvak terecht gekomen?

Paul: “Tijdens mijn zoektocht naar een baan werd ik gewezen op vacatures voor softwaretester. Het idee dat je de kwaliteit van een product kunt waarborgen door echt kritisch te kijken naar de werking ervan, in plaats van alleen te kijken of het er mooi uitziet, sprak me direct aan.

Het sollicitatiegesprek bij Bartosz verliep heel prettig. Juist omdat er ook een testconsultant bij betrokken was die me precies kon uitleggen wat een softwaretester doet, wat de rol inhoudt, en welke mogelijkheden er zijn binnen dit vakgebied. Het mooie aan het testvak is de veelzijdigheid. Je kunt je specialiseren in bijvoorbeeld security, performance of functioneel versus niet-functioneel testen. Als ontwerper zie je die variatie veel minder – en juist dat maakt testen voor mij zo interessant.”

Iris: “Na mijn studie zocht ik een baan in de bio-informatica, maar toen benaderden recruiters van Impressive Green Apple me met de vraag: ‘Heb je ooit gedacht aan een carrière als softwaretester?’ Terugkijkend op mijn stages realiseerde ik me dat ik juist de test-gerelateerde onderdelen het leukst vond. Wat gebeurt er precies, en hoe zorg ik ervoor dat een applicatie op álle computers goed werkt?”

Poll

Wat is jouw studieachtergrond?

Bekijk resultaten

Wat neem jij mee uit je studie naar het werk als tester?

Paul: “Tijdens mijn studie heb ik geleerd om onderzoek te doen om problemen op te lossen door middel van ontwerpen. Dit is iets wat ik enorm herken in het softwaretesten. Net zoals in de ontwerpwereld probeer je verschillende mogelijkheden en combinaties, verbetert dit en je probeert het opnieuw. Welke combinaties zijn het meest logisch om toe te passen om de gebruikers tevreden te stellen?

Verder helpen modellen zoals een procesboom me om systemen grondig te analyseren: hoe reageert een product op input, wat gebeurt er bij bepaalde handelingen? En met een empathiemap verplaats ik me in de eindgebruiker: wat doen, denken, voelen en zeggen ze tijdens het gebruik van een product? Deze twee modellen helpen mij enorm om software niet alleen inhoudelijk te testen, maar juist ook vanuit de beleving van de gebruikers.”

Iris: “Vooral de onderzoek gerichte studieonderdelen helpen mij in mijn huidige werk. Hoe komt het dat dingen mis kunnen gaan in een applicatie? En hoe los je dat op? Ook de vakken gerelateerd aan machine learning modellen en programmeren blijken enorm waardevol. Ik merk dat ik er veel baat bij heb dat ik weet hoe het ‘onder de motorkap’ werkt. Dit helpt mij om problemen sneller te kunnen identificeren.

Verder heb ik tijdens mijn studie geleerd om alles goed vast te leggen. Of het nu gaat om wetenschappelijk onderzoek of softwareontwikkeling, documentatie is super belangrijk. Als je een onderzoek publiceert, moet een andere wetenschapper de stappen kunnen volgen om de resultaten te valideren. Deze vaardigheid sluit naadloos aan bij mijn werk als tester. Daarnaast helpt mijn helikopterview om te overzien wat er in de rest van de keten gebeurt als er iets aangepast wordt.”

Waarom is jouw studie relevanter dan je dacht?

Paul: “Waar ik in eerste instantie dacht dat mijn studiejaren weggegooide jaren waren, realiseer ik me nu dat mijn studie juist van meerwaarde is in het testvak. Tijdens mijn studie heb ik namelijk geleerd hardware goed te analyseren en om de juiste vragen te stellen. Bovendien ben ik me er van bewust om niet alleen naar de technische kant te kijken, maar juist ook naar de gebruikerservaring kant en de business waarde.”

Iris: “Het werken in teamverband en het zoeken van verbinding waardeer ik enorm in mijn werk. Ik vind het leuk om de verbinding te zoeken met verschillende teams en samen een duidelijk resultaat te halen. In tegenstelling tot laboratoriumwerk, waar resultaten soms weken of maanden op zich laten wachten, kan je bij het testen van software veel sneller zien of iets werkt – of juist niet 😉. De uitdaging zit ‘m voor mij vooral in verduidelijken van de vraag “wat willen we opleveren?” en “Zijn de testscripts voldoende afgedekt?” Het is als het leggen van een puzzel zonder randjes, zoals mijn product owner dat zo mooi omschrijft.”

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.