Artikel

Bartosz

Wat zijn de meest interessante en uitdagende testopdrachten waar onze consultants aan werken óf hebben gewerkt? In deze rubriek delen collega’s hun ervaringen met projecten die hen zijn bijgebleven. Deze keer vertelt Surya over zijn rol als tester in een project bij een maatschappelijk betrokken organisatie, gespecialiseerd in het aanbieden van zorghulpmiddelen.

Wat houdt het testproject in?

Voor deze organisatie is een portaal ontwikkeld waarmee gemeentes voorzieningen kunnen aanvragen voor inwoners die recht hebben op ondersteuning vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Denk aan hulpmiddelen zoals een rolstoel, scootmobiel of andere voorzieningen die mobiliteit ondersteunen. Het doel van dit portaal is om de samenwerking en communicatie tussen gemeentes en de organisatie zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat gebruikers snel en efficiënt de juiste hulpmiddelen ontvangen.

Als testconsultant ben ik medeverantwoordelijk voor het testen van dit portaal én voor het continu verbeteren ervan. We hebben er bewust voor gekozen om het portaal zo eenvoudig mogelijk te houden, zonder onnodig complexe processen. Binnen het team voeren we regelmatig waardevolle gesprekken over hoe we het systeem nog efficiënter en gebruiksvriendelijker kunnen maken. Als tester richt ik me niet alleen op kwaliteit, maar juist op de gebruikerservaring. Niet: “Hoe krijg ik je zover dat je iets koopt?”, maar: “Hoe help ik jou om snel en eenvoudig je doel te bereiken?”

Een belangrijk onderdeel van het portaal is het contentmanagementsysteem (CMS). In dit systeem worden onder andere teksten over nieuwe functionaliteiten geplaatst en notificaties voor de website aangemaakt. Als testconsultant dacht ik mee over de inrichting van dit CMS. Ik kreeg de ruimte om ideeën en zorgen uit te spreken én actief bij te dragen aan verbeteringen. Met behulp van een praatplaat maakten we visueel wat we wilden opleveren. Vervolgens ging het development team aan de slag en aansluitend kon ik dit gaan testen. Het eindresultaat is een gebruiksvriendelijk en efficiënt systeem dat actief gebruikt wordt binnen de organisatie.

Wat is jouw specifieke rol?

Ons scrumteam bestaat uit 18 collega’s. In eerste instantie was ik volledig gericht op het testen van het Wmo-portaal. Ik vervulde een brede rol: van het meedenken over user stories tot het analyseren van problemen, zowel voor als achter de schermen. Naast het testen van nieuwe functionaliteiten speel ik af en toe ook detective wanneer er een melding binnenkomt: “Waar komt dit probleem vandaan?” en “Wat gaat er mis in de communicatie?”

Later verschoof de nadruk van mijn werkzaamheden naar de toegankelijkheid van de consumentenwebshop. Daarbij is het onder andere belangrijk dat mensen met een visuele beperking goed hun weg kunnen vinden op de website. Denk aan ondersteuning met screenreaders, die de inhoud van de pagina duidelijk moeten kunnen voorlezen. We testen dit actief, ervaren het zelf, en gaan vervolgens met de ontwikkelaars aan tafel om concrete verbeteringen door te voeren.

“Het geeft veel voldoening dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen aan een organisatie met een maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Wat maakt dit project zo bijzonder?

  • Wat dit project voor mij in de eerste plaats zo bijzonder maakt, is de directe bijdrage aan de zelfstandigheid van mensen die hulp nodig hebben. Het is ontzettend belangrijk dat er laagdrempelige manieren zijn om toegang te krijgen tot zorghulpmiddelen. De organisatie zet vol in op het vergroten van zelfredzaamheid, en het geeft mij veel voldoening om daar als tester aan bij te dragen.
  • Daarnaast is de samenwerking binnen het team voor mij echt een pluspunt. Hoewel ik nog relatief nieuw ben in het vak, voel ik me volledig onderdeel van het team. Collega’s waarderen mijn inbreng, stellen vragen, en betrekken me actief bij het denkproces. Dat vertrouwen geeft mij niet alleen plezier in mijn werk, maar ook het zelfvertrouwen om mijn rol met overtuiging te vervullen.
  • Wat ik ook bijzonder vind, is wat we in korte tijd met elkaar hebben bereikt. Met een open minded team, dat kwaliteit hoog in het vaandel heeft en niet bang is om nieuwe dingen uit te proberen, hebben we een efficiënt en gebruiksvriendelijke portaal neergezet. Het is mooi om te zien wat je kunt bereiken als iedereen dezelfde drive heeft om iets écht goeds neer te zetten.

Waar ben je het meest trots op?

Zonder twijfel op de introductie van het CMS! We begonnen in eerste instantie met de insteek ‘we bouwen iets en kijken of het lukt’. Al snel merkten we dat we het belangrijk vonden om gestructureerd aan het werk te gaan. Ik ben er trots op dat ik zo actief betrokken ben geweest bij de ontwikkeling van dit systeem. Omdat wij precies weten hoe het systeem werkt, kunnen we snel schakelen als er iets misgaat. Om een product zo op te kunnen leveren, geeft een heel goed gevoel.

 

Heb je vragen over dit testproject of vind je het leuk om jouw eigen ervaringen met ons te delen? Laten we dan eens koffiedrinken.

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.