LABSZ-EXPERIMENT
Anonimiseren testdata
Een potentieel nieuwe klant stelde Bartosz de volgende vraag: “Het anonimiseren van testdata in de acceptatieomgeving kan niet door onze leverancier gefaciliteerd worden en zelf hebben we hier (nog) geen mogelijkheid toe. Hebben jullie ervaringen met bijvoorbeeld tooling of een specialistische partij of iets dergelijks die hierbij kunnen helpen?”
Een aantal collega’s met ervaring in het maskeren van data hebben de handen ineengeslagen om deze interessante vraag te beantwoorden. We zijn begonnen met in kaart brengen wat de verschillen zijn tussen anonimiseren en pseudonimiseren. Wat gebruik je in welke situatie? En wanneer anonimiseren en pseudonimiseren beide niet volstaat, wat doe je dan met je productiedata? En onder welke voorwaarden?
Vervolgens hebben we een gestructureerd en gedetailleerd proces uitgewerkt voor het anonimiseren en het pseudonimiseren van data. In kleine, overzichtelijke stappen werken we toe naar een dataset om mee te testen. Moeten we hierbij alle data pseudonimiseren, of volstaat een subset? Dit laatste bespaart immers een hoop tijd, bovendien is niet alle data persoonsgebonden. Een complicerende factor waar rekening mee moet worden gehouden, is de eventuele behoefte aan een ketentest. Als meerdere gepseudonimiseerde systemen met elkaar in een keten moeten kunnen ‘praten’, dan is het essentieel dat de gegevens die gebruikt worden voor de interactie op exact dezelfde wijze aangepast worden, zodat de koppeling intact blijft.
Het Labsz-experiment is inmiddels bijna afgerond. Met als resultaat: een overzichtelijke slide deck dat antwoordt geeft op wanneer je wat moet toepassen en welk proces je hierbij moet volgen. Wil je daar meer over weten? Stuur me dan een mailtje!
Eerder schreven we over onze eigen Nes emulator, trainen met VR brillen en een 3D printer op kantoor. Ook lichtten we de Labsz-experimenten uit die betrekking hebben op ons online trainingsplatform, de Magic Mirror die we ontwikkeld hebben en het QIT-kaartspel 2.0. Heb jij zelf een leuk idee voor onze Labsz-avonden? Laat het mij dan weten!