Waarom ben jij software tester geworden?
Als kind droomde ik ervan om astronaut te worden. Het testvak kwam niet eens bij me op. Op latere leeftijd kwam ik erachter dat ik graag mensen wilde helpen, op wat voor een manier dan ook. Dát in combinatie met mijn interesse in ICT, leidde ertoe dat ik mij ging verdiepen in veiligheid en kwaliteit van software producten. Als tester zorg je ervoor dat honderden, soms zelfs duizenden, eindgebruikers kunnen profiteren van een product dat staat. Waarvan de kwaliteit geborgd is. Het testen van software geeft mij veel voldoening omdat je kunt garanderen dat de software naar behoren functioneert. Het geeft vertrouwen dat door jouw toedoen men voor 100% achter een product of dienst kan staan. Die gedachte heeft ervoor gezorgd dat ik software tester ben geworden.
Wat voor een hobby zou je kiezen als tijd en geld geen probleem waren?
Definitely het leren van talen! En het probleem zit ‘m dan vooral in tijd en niet zozeer in geld. Als ik een ander land bezoek, kan ik alleen goed communiceren met de mensen daar als ik de taal beheers. En dan heb ik het niet alleen over praten, maar ook over ze beter begrijpen en hun gevoel snappen. Dat vind ik zeer waardevol. Ik beheers nu alleen de Nederlandse en Engelse taal en ben sinds kort begonnen met Japans. Mijn vriendin is half Japans en binnen nu en een jaar staat een bezoekje aan dit land gepland. Vanaf kinds af aan ben ik al fan van Japan vanwege de Japanse cartoons waar ik altijd naar keek. Maar ook het eten daar lijkt me fantastisch. Andere talen die nog op mijn lijstje staan, zijn: Turks, Chinees en Spaans.
"Als kind droomde ik ervan om astronaut te worden. Het testvak kwam niet eens bij me op."
Hoe herken jij de Bartoszian in jezelf?
Ik besteed veel aandacht aan ontwikkeling. Niet alleen aan mijn eigen ontwikkeling, ook wil ik Bartosz naar een hoger niveau tillen. Dat is iets wat een Bartoszian typeert. Zo vind ik het leuk om te werken aan nieuwe ideeën tijdens de Bartosz Labsz avonden: ons innovatieplatform. Tijdens mijn allereerste Labsz avond heb ik met een aantal collega’s gebrainstormd over een ‘Improve Your Best – Retro’ boekje. En nu, een jaar later, ligt het boekje hier voor me. Hoe gaaf is dat? Ik ben bij het hele proces betrokken geweest, heb zelfs een workshop visual design thinking bijgewoond van flatland agency. We hebben het boekje echt samen bedacht en gemaakt. Super leerzaam en ik ben enorm trots op het eindresultaat.
Innoveren we echt binnen het testvak of is het vooral oude wijn en nieuwe zakken?
Ik vind dat we zeker wel innoveren. Waar ‘vroeger’ software testen vooral handmatig testen inhield, ligt nu de focus op testautomation en de manier waarop testscripts daarin gemaakt worden. Een mooie ontwikkeling wat mij betreft. Voorheen werd bij het opzetten van testframeworks heel veel code gebruikt. Dit komt de leesbaarheid van scrips niet ten goede: het is lastig interpreteren wat er precies gebeurt. Tegenwoordig wordt er veel meer gebruik gemaakt van simpele keywords. Dit maakt het voor de business, product owner en developers eenvoudiger om zelf aan de slag te gaan en te bepalen hoe testscripts het beste ingericht kunnen worden. Bovendien beïnvloedt het de communicatie onderling op positieve wijze en versterkt het de samenwerking.
Als je een regel mocht verzinnen waaraan iedereen zich moet houden, welke zou dit dan zijn?
Beter en dan vooral empathisch naar elkaar luisteren. Als iedereen zich probeert in een ander te verplaatsen, is het veel prettiger met elkaar communiceren. Ik ben ervan overtuigd dat we daarvan allemaal een beter mens worden.