"Eerlijk gezegd denk ik dat álles te veranderen is. Dat is nou eenmaal ons vak: testen is betwisten."
Welke training van Bartosz zou iedere tester moeten volgen?
Dat is TMAP en/of ISTQB. Deze training zorgt ervoor dat je met de juiste mindset aan je werkzaamheden begint. Het is dus geen hele technische training, maar het maakt je scherp. En dat is heel waardevol in ons vak.
Waarom heb je gekozen voor het testvak?
Zo’n tien jaar geleden rondde ik mijn studie technische bedrijfskunde af. Ik ging op zoek naar een baan perfect aansluitend op mijn studie, maar dat bleek nog lastig in Amsterdam. Nadat ik had besloten om ook op zoek te gaan in de IT-branche, was het al snel raak: ik kreeg een functie als software tester. Zodoende ben ik dit vak ingerold.
Als je niet meer hoefde te slapen, wat zou je dan doen met je extra tijd?
Hetzelfde wat ik nu al doe, maar dan nóg meer. Klussen, sporten, werken. Idealiter zou ik meer reizen, maar dat gaat de komende tijd toch niet gebeuren verwacht ik. Langere reizen naar verre bestemmingen bedoel ik dan.
Denk jij dat de tester in de toekomst wordt weg geautomatiseerd?
Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van testen, daar is iedereen het met me over eens. Voor sommige testwerkzaamheden zijn inderdaad geen echte testers meer nodig. Uitvoerige documenten die dienen als testbasis zie je niet meer. Waterval is vervangen door agile, waardoor de noodzaak voor testcoördinatoren is weggevallen. Maar is daardoor de hoeveelheid werk voor ons minder geworden? Zeker niet! Het is wel anders geworden. En op bepaalde aspecten vraagt het zelfs meer van een tester. Automatisering op front-end en/of back-end eist bijvoorbeeld een bepaalde specialisatie (e.g. RestSharp of Selenium), dit komt dan bovenop programmeer-ervaring, CI/CD en testaanpak. Bovendien neem de intensiteit en complexiteit van software toe.