"De ideale tester bestaat niet"
Binnen Bartosz maken we al jaren gebruik van Birkman, een instrument voor zelfbeoordeling. Op basis van de historische data onderzochten we hoe de ideale tester er qua gedragskenmerken uitziet. En wat blijkt? De ideale tester bestaat niet. Je hebt ze in alle kleuren en smaken. Of, in Birkman termen, onder testers vind je zowel Doeners, Praters, Denkers als Bewakers. Zoeken naar de ideale tester lijkt daarmee zinloos. Je kunt beter energie besteden aan de vraag hoe verschillende karakters met elkaar samenwerken. Dat helpt je om de effectiviteit van teams te verhogen.
Cognitie
Een belangrijk onderdeel van de psychologie van de tester is zijn of haar vermogen om waar te nemen. Het lijkt een open deur, maar om dat succesvol te kunnen doen en de waarnemingen te registreren, moet de focus bij de werkzaamheden blijven. Dat blijkt in de praktijk lastig. We worden immers constant afgeleid door vergaderingen, lawaai (in de kantoortuin) en allerlei communicatiemiddelen. Het helpt om de verstoringen tot een minimum te beperken, door bijvoorbeeld telefoon- en mailnotificaties uit te schakelen en door vergaderingen te clusteren. Voor sommige taken waarvoor opperste concentratie nodig is, kan het prettig zijn een stilteruimte op te zoeken.
Het focussen op een enkele taak brengt ook problemen met zich mee. Daar ligt het gevaar van verveling op de loer, met als risico dat zaken over het hoofd kunnen worden gezien. Als tester een reëel gevaar omdat je soms te maken met repeterende taken. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een regressietestset. Wees er bewust van dat er beperkingen zijn in wat een mens kan waarnemen en registreren. Blijf ook kritisch op je eigen waarnemingen. Een groen vinkje in een testrapport betekent niet altijd dat de test ook in zijn geheel geslaagd is.
Biases
‘Aannames zijn dodelijk’, is een veelgehoorde kreet in de IT-wereld. Maar in hoeverre zijn die te voorkomen? Dagelijks worden we, zonder dat we er erg in hebben, geconfronteerd met duizenden indrukken. Ons brein gebruikt verschillende biases (voorgeprogrammeerde vooroordelen en stereotyperingen) om te filteren, zodat we in staat zijn snel conclusies te trekken of beslissingen te nemen. Dat is niet meer dan menselijk: we hebben simpelweg te weinig tijd en capaciteit om alles tot in de details te analyseren en rationeel te benaderen.
"Voorgeprogrammeerde vooroordelen hebben invloed op onze besluitvorming”
Er zijn veel relevante biases te vinden die invloed hebben op het werk van het ontwikkelteam in het algemeen en dat van de tester in het bijzonder. Door het 4-ogen principe toe te passen, kun je daar wat aan doen. Betrek iemand anders bij je conclusies om de kans te verlagen dat je in deze valkuilen trapt.
Dit kun je ermee
Er bestaat niet zoiets als de ideale tester. Toch kun je jezelf als vakman of -vrouw sterk verbeteren door bewust te zijn van de psychologie van de tester:
- Verdiep je in gedragseigenschappen van jezelf en de ander, zodat je beter begrip hebt voor de dynamiek in je team. Dat leidt tot effectievere samenwerking. De ideale tester bestaat niet, er is niet één aanpak die altijd werkt;
- Wees kritisch op je waarnemingen. Vertrouw er niet blind op dat je wat je ziet gelijk vertaalt in de juiste feiten;
- Accepteer dat multitasken voor een persoon onmogelijk is. Wees je bewust van het gevaar van focus verlies bij het doen van repetitief werk;
- Je hersenen maken constant gebruik van afsnijroutes: biases. Dat is nu eenmaal hoe het brein werkt. Biases hebben invloed op je besluitvorming. Werk daarom samen en stel zaken doorlopend ter discussie.
Dit blogartikel is gezamenlijk opgesteld door de deelnemers aan de Exploration Track – Psychologie van de Tester: Koen van Mol, Martin Kool, Rob den Broeder, Michel Lourens, Rein Hochstenbach, Charissa Nab en Maarten Piepers.