"Een goede boodschap is één, maar deze boodschap goed overbrengen - zeker op een grote groep - vergt oefening en lef."
Een offline versus online presentatie
Een online presentatie geven werkt weer heel anders dan een offline presentatie geven. Bij een online variant is het voor het publiek lastig om hun aandacht erbij te houden, zéker als de spreker alleen maar zendt. Voor jou als spreker is het moeilijker om je boodschap over te brengen. Het is immers lastiger om de reacties van het publiek te zien en daarop in te spelen. Ook is interactie creëren een uitdaging. Er zijn gelukkig veel manieren om een online event interactiever te maken, bijvoorbeeld met behulp van een quiz, poll of opdrachten. Goede software ondersteunt dit.
Je doet het voor het publiek
Of je nu een offline of een online presentatie geeft, één ding is het heel erg belangrijk om te onthouden. Het bedenken van het onderwerp, het schrijven van de tekst, het voorbereiden van de presentatie en het uiteindelijk geven van de presentatie doe je niet voor jezelf. Je doet het voor je publiek. Zij investeren hun tijd om naar jouw presentatie te komen, in de hoop iets te leren of geïnspireerd te raken. Hoe gaaf is dat! Zorg ervoor dat je tijdens het bedenken van het onderwerp, maar ook zeker bij het maken van je presentatie je hier bewust van bent. Welke mensen verwacht je? Wat is het kennisniveau? Is de vorm interessant? Betrek je het publiek bij je verhaal? Welke vragen zouden zij kunnen hebben? Allemaal vragen die je helpen om je presentatie zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoeftes van je publiek.
Poll
Ga jij binnenkort een presentatie geven tijdens een (online) conferentie, sessie of meetup?
"Ja: presenteren is spannend, maar de voldoening achteraf is groot! Gun jezelf die ontwikkeling."
Twijfel, opwinding, stress, blijdschap en spijt…
Zoals al eerder aangegeven: nobody said it was easy! Bij het bedenken van een onderwerp, het insturen van je proposal naar een conferentie, bericht krijgen dat je uitgekozen bent om te spreken, het maken van de presentatie en de presentatie zelf… Twijfel, opwinding, stress, blijdschap en spijt wisselen elkaar constant af. Twijfel of het nu echt wel en goed onderwerp is. Wie zit er nou op jou te wachten? Opwinding, omdat het toch echt wel een gaaf onderwerp is, waarover je graag je kennis met veel mensen wilt delen. Stress omdat het heel erg spannend is om voor een groot publiek een verhaal te vertellen. Dan heb je ook nog blijdschap, omdat jij uitgekozen bent om te spreken. En, niet te vergeten, spijt. Want het leek zo leuk om het te gaan doen, maar nu het echt wordt zie je er toch wel wat tegenop. Waarom moet je het jezelf soms zo moeilijk maken?
Wees gerust! Alle gevoelens zijn volkomen normaal! Hoe meer ervaring je krijgt, hoe minder heftig deze gevoelens zullen zijn. Maar stel je voor, je hebt je maanden voorbereid, je staat eindelijk op dat podium met die gave presentatie die je top hebt voorbereid en het gaat super! Het publiek is enthousiast, de sfeer is goed en je hebt je kennis en ervaringen kunnen delen. Dat geeft echt wel een kick!
Geniet en groei!
Daag jezelf uit! Als je uit je comfortzone komt heb je de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen! Je leert veel over jezelf, maakt jezelf bewuster, leert hoe je beter gebruik kunt maken van je stem en lichaam en hoe je een boodschap goed kunt overbrengen naar een publiek. Allemaal zaken die in je dagelijkse leven ook van pas komen. En ja: vaak is het spannend, maar de voldoening achteraf is groot! Gun jezelf die ontwikkeling.