Bartosz

Reizen en werken als testconsultant lijken misschien op het eerste gezicht niet veel gemeen te hebben. Toch bieden beide ervaringen waardevolle lessen die elkaar verrassend goed aanvullen. Reizen geeft je nieuwe inzichten, vergroot je vaardigheden en helpt je uit je comfortzone te stappen. Precies wat je nodig hebt in de dynamische wereld van software testen. Dit is iets wat ik de afgelopen jaren zelf heb ervaren tijdens mijn reizen, waaronder mijn laatste bezoek aan Japan. In deze blog deel ik vijf manieren waarop reizen bijdraagt aan je ontwikkeling als testconsultant.

 

1. Cultureel bewustzijn

Reizen en werken als testconsultant brengen je in contact met verschillende (bedrijfs)culturen en communicatievormen. Tijdens mijn reis naar Japan leerde ik omgaan met onbekende etiquette, zoals in een theehuis waar ik de lokale tradities moest volgen.

In mijn werk als consultant is elke nieuwe opdracht een kennismaking met een andere bedrijfscultuur. Daarnaast werk ik steeds vaker samen met internationale collega’s uit landen als Turkije, Roemenië en India. Dit vraagt om het schakelen tussen communicatiestijlen en het begrijpen van ongeschreven regels. Waar de Nederlandse directheid wordt gewaardeerd in sommige culturen, kan die in andere juist als (te) hard worden ervaren. Zowel op reis als op het werk helpt een open en flexibele houding je om effectief samen te werken en nieuwe inzichten op te doen.

2. Uit je comfortzone durven treden

Reizen dwingt je om nieuwe ervaringen aan te gaan en dingen te doen die buiten je dagelijkse routine liggen. Deze situaties vragen om lef. Het proeven van onbekende gerechten of navigeren in een vreemde stad dwingt je tot improvisatie en aanpassingsvermogen.

Op het werk geldt dit net zo goed: het aankaarten van kwaliteitsproblemen of het leiden van een scrumsessie vraagt dezelfde moed en flexibiliteit als het verkennen van onbekend terrein.

 

3. Aanpassingsvermogen

Reizen leert je flexibel omgaan met onverwachte situaties, zoals een vertraagde vlucht of veranderende weersomstandigheden. Tijdens een regenachtige dag in Japan schakelde ik mijn plannen om naar museumbezoeken. En bij erg warm weer pas ik me aan door voldoende pauzes te nemen en verkoeling te zoeken.

In mijn werk pas ik me net zo snel aan bij plotselinge prioriteitswijzigingen, veranderende omstandigheden in het team, of plotseling optredende bugs of complicaties in een release. De kunst is om oplossingsgericht te denken, snel te schakelen en tegelijkertijd kalm te blijven.

4. Nieuwsgierig en onderzoekend zijn

Zowel reizen als testen beginnen met een goede voorbereiding. Een reisplan maken lijkt op het opstellen van testcases: je onderzoekt, stelt doelen en anticipeert op mogelijke scenario’s. Bij beide definieer je stappen die elkaar logisch opvolgen. Toch gaat het niet alleen om de voorbereiding…

Tijdens mijn reis naar Japan ontdekte ik onverwachte details door mijn nieuwsgierige houding, zoals een rustige westvleugel van een kasteel buiten de aanbevolen looproute. Diezelfde nieuwsgierigheid helpt me in mijn werk als testconsultant om verder te kijken dan de vooraf opgestelde testcases, en bugs te vinden die anders verborgen zouden blijven. Of je nu een reis plant of een systeem test, een onderzoekende houding is onmisbaar om nieuwe inzichten en onverwachte oplossingen te ontdekken.

20241022_111418<strong>1</strong>

5. Stressmanagement

Reizen leert je omgaan met onverwachte stress, zoals een vertraagde vlucht, een verkeerde afslag of verdwalen zonder internetverbinding. Midden in Tokio was ik plots mijn onlineverbinding kwijt. Hierdoor had ik ineens geen mogelijkheid meer om te navigeren, vertalen of om informatie op te zoeken. In plaats van in paniek raken zocht ik in een winkelcentrum naar een oplossing. Door rustig te blijven en stap voor stap een oplossing te zoeken, wist ik mijn volgende bestemming te vinden.

Op werk gebruik ik dezelfde aanpak bij bijvoorbeeld een deadline voor een grote release, wat veel stress met zich mee kan brengen. De kunst is om in iedere situatie kalm te blijven, prioriteiten te stellen en gefocust te werken naar een oplossing.

Conclusie

Reizen en werken als testconsultant hebben verrassend veel overeenkomsten. Beide vragen om aanpassingsvermogen, nieuwsgierigheid en een open houding. Mijn reizen hebben me niet alleen waardevolle herinneringen gebracht, maar ook vaardigheden die mijn werk verrijken. Hoe ga jij je volgende reiservaring gebruiken in je werk?

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz