Agile

75% van de mensen denkt in beelden. We doen dit zonder er over na te denken en we zijn er van nature zeer goed in. Maar onze huidige manieren van werken zijn vooral gericht op taal. Er is niets mis met taal, maar het introduceren van beeld in zo’n talige omgeving brengt voor veel mensen een welkome afwisseling. Visual Thinking is daar een goed voorbeeld van.

Beelddenken

In een Agile werkomgeving is er binnen de organisatie en binnen teams één ding het allerbelangrijkste: een gedeeld beeld hebben van datgene waar je mee bezig bent. Visual Thinking is een tool die je daarbij kan helpen en betekent eigenlijk niet veel meer dan het introduceren van beelddenken in je dagelijkse werk.

Wat het is, is voor de meeste mensen goed te begrijpen. Maar hoe je het toepast is vaak wat lastiger. In deze blog laat ik aan de hand van vier heel concrete voorbeelden uit de praktijk zien hoe je Visual Thinking makkelijk in kan zetten binnen je eigen team of in je eigen organisatie.

‘Information radiation’

Visual Thinking gaat gepaard met het idee van ‘information radiation’; het uitstralen van warme informatie. Voor software-ontwikkelteams kan het dan gaan over informatie over de sprint, over de applicatie, over het werkproces of zelfs over het sociale proces binnen je team.

Een information radiator ‘straalt’ informatie uit naar buiten. Het gevolg daarvan is dat je mensen van buiten meer betrekt bij je team. Voorbijgangers zien waar je mee bezig bent en stellen er vragen over. Op deze manier zie je dat het simpelweg ophangen van een groot vel papier met een tekening er al voor kan zorgen dat de afstand tussen business en ontwikkelteams verkleint wordt. Maar het kan ook individuele teamleden helpen om focus te houden op het werk en de doelen waar het team naar streeft. De voorbeelden in deze blog zijn allemaal in te zetten als ‘information radiator’.

"Visual Thinking helpt bij een gedeeld beeld krijgen van datgene waar je mee bezig bent"

Voorbeeld 1: Het flow diagram

De meesten van ons werken regelmatig met flow diagrammen, maar we realiseren ons lang niet altijd dat dit ook een uiting van Visual Thinking is. Een flow diagram maakt een abstract idee zichtbaar. Bovendien geef je iets om over te praten. Maar hoe pas je dit dan toe? Stel je voor dat je een refinement-sessie hebt met je team. De discussie loopt wat vast, flow diagrammen zijn nog niet beschikbaar, en het lijkt er op dat niet iedereen in het team hetzelfde beeld heeft van wat nu eigenlijk de bedoeling is. Het risico in zo’n situatie is dat je de complexiteit van datgene wat je gaat bouwen overschat, of misschien zelfs onderschat. Het helpt dan enorm als iemand uit het team opstaat en begint met het tekenen van een flow diagram. Gebruik wat je voor handen hebt. Een white-board werkt het beste omdat je dat tussendoor kunt uitvegen. Maar een flip-over of simpelweg een vel papier werkt ook.

Het lijkt zo simpel, zo’n diagram, maar het kan een enorm verschil maken en je hebt er minimale tekenvaardigheden voor nodig. Als je een specifieke flow gaat verbeteren of bouwen, dan kan het je team helpen deze groot uit te tekenen of te printen en deze op te hangen bij jullie werkplek, als information radiator. Je kunt er op terugvallen als team, en iedereen die voorbij komt ziet concreet waar jullie aan werken.

Flow diagram

Voorbeeld 2: De voortgangsmeter

Een tweede voorbeeld voor het toepassen van Visual Thinking is de voortgangsmeter. Het team dat deze visualisatie gebruikte, was bezig de achterstand die ze hadden opgelopen met het automatiseren van testen weg te werken. Om de voortgang inzichtelijk te maken, maakte het team een soort thermometer met concrete stappen die konden worden afgevinkt.

Zo’n visualisatie heeft een aantal voordelen: je maakt zichtbaar waar je staat, wat je doel is en hoe je dat wilt bereiken. Wanneer er voortgang is, stimuleert dat. Omdat je de voortgang concreet ziet; het voelt goed om dingen af te vinken. En als er geen voortgang is, dan is dat ook duidelijk en dan kun je het daar als team over hebben. Als je in een team zit dat testen ziet als de individuele verantwoordelijkheid van de tester, dan kan dit ook een manier zijn om je team meer betrokken te krijgen bij het testen.

Wegwerken

Voorbeeld 3: Het scrum bord

De meeste teams hebben er wel een: het scrumbord. Hoewel veel organisaties werken met een digitaal scrumbord, kan het je als team helpen om een fysieke variant te hebben. Op onderstaande afbeelding zie je een concreet voorbeeld van een fysiek scrumboard dat enorm veel informatie bevat. Zowel over het werk, het werkproces als de persoonlijkheid van het team. Rechtsboven vind je de team-stemmingsmeter die bestaat uit een verplaatsbare luchtballon die ergens tussen standje ‘zonnig’ en standje ‘donder’ kan hangen. Het mandje van de ballon bevat het hele team. Daaronder vind je een verzameling van magneetjes met fotos van de teamleden en uitroeptekens. Deze kunnen geplaatst worden bij de stories waar de teamleden aan werken, zoals op de foto te zien is. Uitroeptekens geven daarbij aan dat een story geblokkeerd is. Rechtsonder op het bord staat Elmo, de visualisatie van ‘Enough let’s move on’: een reminder om de daily scrum kort en bondig te houden. Onderaan het bord hangen de ‘Definition of Ready’ en de ‘Definition of Done’. En een meme: ‘Interessant verhaal, ik ga even een banaan lezen’. Een uitspraak die in het team veel te horen was. Zo zie je hoeveel informatie en persoonlijkheid je kwijt kan in een simpel scrumboard. Begin klein, met je Definition of Done of Definition of Ready, of een simpele meme. En denk buiten de lijntjes. Deze organisatie had alleen simpele magneetjes, waar dit team zelf met een dubbelgevouwen plakbandje foto’s en plaatjes op heeft geplakt.

Scrum bord

Voorbeeld 4: Het alternatieve scrum bord

Een andere manier om een scrumbord te gebruiken zie je in de afbeelding hieronder. In veel organisaties werken testers samen om teamoverstijgende doelen te bereiken die de kwaliteit van de op te leveren software verbeteren. Voor de organisatie is lang niet altijd duidelijk hoe deze doelen er uit zien en hoe er aan gewerkt wordt. Een alternatief scrumboard kan daarbij helpen.

Onderstaand zie je een cirkel die de scrum-cyclus representeert, daarop zijn de doelen te vinden die de testers binnen deze organisatie zichzelf gesteld hebben. Met in het midden de overkoepelende afspraken, zoals ‘experimenteer’ en ‘ wees optimistisch’. Rechts van de cirkel staat een ‘cadeautje’ dat de afgeronde taken symboliseert.

Dit geheel hangt bij de koffieautomaat en heeft er voor gezorgd dat er gesprekken op gang zijn gekomen tussen de ontwikkelteams en mensen uit de business. Daarnaast is het ‘cadeautje’ inmiddels een stuk voller en dus is voor iedereen zichtbaar wat de voortgang is.

Alternatief scrum bord

Het is wat jij er van maakt

Er zijn geen regels voor Visual Thinking, het is wat jij er van maakt! Je kan dingen printen, tekenen of na-tekenen. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om goede information radiators te maken. Een handige tip: groter is beter. Een klein plaatje waar men bijna met de neus op moet gaan staan werkt minder goed dan een groot duidelijk beeld.

Iedereen kan Visual Thinking gebruiken, probeer het gewoon! Oefening baart kunst!

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz