"De rol van de tester is zorgen dat een team Quality Infected wordt."
Whole Team Approach
De tester heeft een verbindende rol binnen een team. Hij maakt het verschil door het team te verbinden rondom de gewenste oplossing en de beoogde kwaliteit. Daarnaast stelt hij steeds de ‘wat als’-vraag. Als tester breng je het team al vroeg in het proces samen om kritisch na te denken over hoe het product straks, in productie gaat werken. Er ontstaat een collectief bewustzijn van waar aan gewerkt wordt wat fouten voorkomt in de ontwikkelfase. Informatieoverdracht is belangrijk binnen een Whole Team Approach. Met als ultiem doel om te komen tot Shared Understanding: de zekerheid dat iedereen daadwerkelijk hetzelfde doel voor ogen heeft. Daarom bieden wij onze testers trainingen als Debating Skills en Visual Thinking aan; op duidelijke wijze argumenten onderbouwen helpt in de verheldering en iets met beeld overbrengen is vaak makkelijker en accurater dan met woorden.
Fast Feedback
Feedback moet steeds sneller beschikbaar zijn. Testautomatisering speelt daar een belangrijke rol bij. Uiteindelijk zal een steeds groter deel van de testautomatiseringscode door de ontwikkelaars in het team worden opgeleverd. Door deze verschuiving ben je als tester dus niet meer volledig bezig met eigen tooling, maar richt je je juist op het meenemen van ontwikkelaars om samen maatregelen te nemen om goede kwaliteit te waarborgen. En dat kan breder zijn dan testen, bijvoorbeeld door inzet van code reviews of pair programming. Zo maak je ontwikkelaars deelgenoot van hoe je snel feedback kunt krijgen; belangrijk voor Quality Infected Teams. Om dit te bereiken moet je als tester wel de taal van de ontwikkelaar spreken. Vier jaar geleden begonnen wij daarom bijvoorbeeld al met de leergang Java voor testers. Inmiddels is dit een vaste training bij ons.
"Creëer als tester tijd en ruimte om je te richten op dat waar de goede tester zich in onderscheidt: het onderzoeken van het onbekende."
Exploration
Door een Whole Team Approach en Fast Feedback goed in te zetten en de verantwoordelijkheden te leggen daar waar ze horen (niet enkel bij de tester, maar bij het team) creëer je als tester tijd en ruimte om je ook te richten op dat waar de goede tester zich in onderscheidt: het onderzoeken van het onbekende. Dit is waar we naartoe willen. Want de meerwaarde van een tester zit in creatief anders tegen situaties aankijken en in het vermogen de juiste kritische vragen te stellen. Onze leergang exploratory testen past helemaal binnen deze ontwikkeling. Als tester krijg je zo steeds meer de ruimte om je waarde voor het team verder te vergroten. Je draagt daarnaast bij aan het software ontwikkeltraject door een shift left en een shift right te maken; enerzijds denk je al vroeg in het proces kritisch mee en anderzijds houd je je bezig met feedback van échte gebruikers in productie. Ook daarvoor hebben we aansluitende leergangen: zo onderzoeken we momenteel de mogelijkheden van het testen in productie.
Workshop Quality Infected Teams
De verwachting is dat de vraag van onze klanten de aankomende tijd gaat veranderen. Van: ‘wij zoeken testers die goed kunnen automatiseren’, naar ‘wij zoeken testers die creatief en kritisch kunnen meedenken bij het ontwikkelen van onze applicaties’. Omdat wij geloven dat Quality Infected Teams de basis zijn voor het antwoord op deze vraag, ontwikkelen we momenteel een workshop om samen met klanten te bekijken: wat doen jullie al aan Quality Infected Teams? Welke stappen kunnen jullie zetten om beter te worden? Heel nuttig! Want iedereen erkent het belang van goed samenwerken, maar toch is dit onder de druk van op tijd opleveren en in de waan van de dag nog vaak een ondergeschoven kindje.
Interesse?
Interesse in een workshop ‘Quality Infected Teams’? Neem dan contact op! Ik vertel je graag over onze visie, aanpak en de workshop die we kunnen aanbieden.