"Betrek de business bij het opstellen van de testscenario’s voor wederzijds begrip en inzicht in de businesswens"
Valkuil 3: Te complex door meerdere Given’s/When’s/Then’s
Maak een scenario geschreven in Gherkin niet te complex. Het kan voorkomen dat enkele Given’s en Then’s nodig zijn, maar probeer het gebruik van meerdere When’s te voorkomen. Schrijf liever meerdere simpele scenario’s die uit gaan van een enkele actie, dan enkele complexe en slecht leesbare scenario’s die uit gaan van meerdere acties.
Valkuil 4: Verkeerd of meertalig taalgebruik in een scenario
Gherkin kan in verschillende talen geschreven worden. Denk vooraf goed na en bepaal in welke taal jullie de scenario’s gaan schrijven. Gebruik vervolgens de juiste termen uit die taal. Wanneer er is gekozen voor Engels, gebruik dan Given/When/Then. Wanneer er is gekozen voor Nederlands, gebruik dan Gegeven/Wanneer/Dan. Verkeerd taalgebruik in een scenario – bijvoorbeeld door slechte beheersing van de gekozen taal – kan ervoor zorgen dat een andere persoon het scenario verkeerd interpreteert. Hierdoor ontstaan fouten. In het algemeen wordt gekozen voor de taal die de business hanteert. Zodat zij de terminologie niet hoeven te vertalen of twee talen door elkaar gebruiken, zoals in onderstaande voorbeelden:
Fout:
Given a user with status ‘Weduwe’
When the user opens the pensioenoverzicht
Then partnerpensioen is mentioned apart
Goed:
Gegeven een gebruiker met status ‘Weduwe’
Wanneer de gebruiker het pensioenoverzicht opent
Dan staat het partnerpensioen apart vermeld
Valkuil 5: Gherkin en refactoring
Bij elk goed softwareontwikkelingsproces is refactoring (herstructureren) van de code een belangrijk onderdeel van het proces. Net als dat je de code van de software refactored, is refactoring van de Gherkin-scenario’s ook aan te raden. Het komt de leesbaarheid en onderhoudbaarheid ten goede. Let op dat wanneer er sprake is van scenario refactoring, de aanpassingen ook doorgevoerd moeten worden in de achterliggende code van het scenario. Dit geldt ook voor aanpassingen in de code van de software. Elke keer als deze code verandert, is het ook belangrijk om te kijken of het bijbehorende scenario ook aangepast dient te worden. Refactoring werkt dus beide kanten op!
Zelf de slag met Gherkin?
Het vergt de nodige oefening om niet alleen syntactisch correcte Gherkin, maar ook praktisch werkbare scenario’s te schrijven. Maar goed geschreven scenario’s zijn voor alle stakeholders leesbaar, wat zorgt voor betrokkenheid. Betrek de business bij het opstellen van de testscenario’s voor wederzijds begrip en inzicht in de businesswens. Denk vooraf goed na over wat je opschrijft. Beschrijf gedrag en houd de scenario’s beknopt. Bekijk op een later moment de scenario’s en refactor indien nodig.